Haandbryggeriet - Bånn Gass!

bånn gass1.jpg

Navn: Haandbryggeriet - Bånn Gass!

Pris: 67,-

ABV: 8%

Sjanger: Amerikansk DIPA, i Vestkyst-stil.

Untappd

Innenfor begrepet IPA finnes det visst 22 forskjellige undersjangere - alt fra farmhouse til trippel, til milkshake til brut. Der differensierer de ikke på Vestkyst-stilen, og lar det falle mer under klassisk Amerikansk DIPA. Det er en stil som kom lenge før de tåkete variantene vi stort sett ser i dag. Ølet skal helst være lett tåkete til klart, ha stort sett Amerikansk humle, aroma og smak av granskog og sevje, og en tydelig bitterhet. Denne bitterheten kommer nødvendigvis fra humlen, men vannprofilen spiller også en rolle her. Når man justerer vann for en NEIPA så gjør man det mye for å bidra til en kremete munnfølelse, men i de tradisjonelle IPAene så gjør man det for å gi et “spissere” humlepreg. Du skal kjenne bitterheten, og drikkemotstanden blir en helt annen. Sentrifugering er vanlig hvis ølet skal bli klart, og bidrar igjen ved å fjerne humle og gjærpartikler.

Noen av mine favoritter fra det store utland er Russian River - Pliny The Elder og Boneyard Brewing - Hop Venom, men dette er øl som aldri har vært, og sannsynligvis ikke vil komme på polet heller. Bånn Gass! har mye av det jeg ser etter i et slikt øl. En fin maltbase fra norskmalt.no, og tydelig granskog på aroma og smak. Det jeg savner er litt mer bitterhet, og at den stikker litt mer, slik vannjustering kan hjelpe med å få til. Summert sett et godt øl som jeg håper Haandbryggeriet vil fortsetter med, for det er alt for få slike på polet i 2020.

4 / 5 på Untappd.

Oppdatering 10.1.2021:

Batch 2 har mer cascade-humle, er tørrere, og litt bitrere. Jeg kunne godt tenkt meg enda mer i den retningen, men det er et godt steg i rett retning. 4.25 / 5

Forrige
Forrige

For meg begynte jula i November

Neste
Neste

Mjøderiet - Høytid