3 Fonteinen - Speling Van Het Lot XI.i: Pruim: Reine Claude D'Oullins

P1005512.jpg

Navn: 3 Fonteinen - Speling Van Het Lot XI.i: Pruim: Reine Claude D'Oullins
Pris: Var tilgjengelig på Drikbeer.com for ca 530 kr
ABV: 8.6%
Sjanger: Fruktlambic
Untappd

Målet med å skrive om en relativt sjelden flaske fra 3 Fonteinen er ikke så mye at du skal prøve å skaffe nettopp denne flasken, men kanskje vel så mye at du utforsker noen av de mange eksperimentelle slippene til bryggeriet. For meg er de noe av det mer interessante som skjer i forhold til Belgisk surøl.

“Speling Van Het Lot” er navnet på serien av brygg som de tester før de eventuelt slippes som et offisielt brygg. Denne har f.eks. blitt sluppet på nytt i Januar i år som en del av “The Plum Pack”. Nyhetsbrevet til bryggeriet anbefales på det høyeste. Noen dukker opp på Vinmonopolet, noen finner du på Drikbeer, og andre finner du på andre nettbutikker. Igjen er det nyhetsbrevene som gjelder.

Plommer er temaet denne gang og det er ingrediens 3 Fonteinen ikke har brukt så mye. For 60 år siden fantes det over 200 plommevarianter, men så ble det vel mindre profitt i plommedyrking og utvalget er nå veldig mye mindre. Her har de brukt Reine Claude d’Oullins-plommer fra Wijndomein Hoenshof i Linburg-provinsen i Belgia.

 

Det første treet ble oppdaget tilfeldigvis rundt 1856 i Cologny, nær Lyon. Den første som solgte treet kommersielt het Monsieur Massot, som kalte det opp etter hjembyen sin Oullins.

Selve plommene er store, gule og søte. Hvordan oversettes dette til en fruktlambic? 3 Fonteinen sitt baseøl syns jeg har mye sitrus når det er ferskt, før det etter noen år får mer stallpreg og funk. Ølene er defintivt mer lettdrikkelige som ferske sånn sett, men kan oppleves som mer komplekse med noen års lagring. Akkurat denne ble flasket i 2018 og jeg syns absolutt ikke funken hadde tatt over. Med 526 g plomme / liter lambic er det mye deilig plomme- og generell steinfruktsmakt, litt eik, lyst brød og fine små bobler som gir en lett og behagelig munnfølelse.

I forhold til plommesurøl så er det absolutt blant de bedre jeg har smakt og jeg kunne godt tenkt meg å prøve årets.

4.5/5

P1005507.jpg
Forrige
Forrige

Krecher - The Insidious EMBER GOLEM

Neste
Neste

Treehouse Brewing - Very Green