Founders - KBS Maple Mackinac Fudge

kbs maple2.jpg

Navn: Founders - KBS Maple Mackinac Fudge
Pris: 94.30,-
ABV: 11%
Sjanger: Imperial stout
Untappd
Vinmonopolet

Founders - et sted med historisk sett dårlig arbeidspraksis, men ofte flotte øl. Deres Breakfast Stout ble til Kentucky Breakfast Stout, som ble til Canadian Breakfast Stout, og etter hvert kom også KBS Espresso, Parisian Breakfast Stout, og KBS Maple Mackinac Fudge.

KBS er den mindre snobbete nevøen som alltid er tilgjengelig, kanskje ikke er like trendy som han engang var, men som leverer hver gang. Fine bourbonoter, mørk sjokolade, litt nær, og kledelig preg av røstet malt. I denne varianten har de tilsatt lønnesirup og såkalt Mackinac Fudge-kaffe. Hvis du skal brife med nerdekunnskapen din når du tar med denne til en smaking så kan du nevne at Mackinac Island ligger tre og en halv times kjøretur nord fra Founders sitt bryggeri. Her har de lange tradisjoner for å produsere fudge, eller myk karamell laget av sukker, søt kondensert melk og smør.

Paramount Coffee har altså laget en kaffe som er smaksatt med disse smakene. Her kan det være at det brukes en kombinasjon av naturlige og syntetiske oljer som kaffebønnene så dekkes av.

Lønnesirup har Founders brukt i Canadian Breakfast Stout, men der gjennom å lagre stouten på eikefat som først holdt bourbon, for så å holde lønnesirup. Bourbon lønnesirupfat finner du ikke på Obs Bygg, for å si det sånn.

Selve ølet lukter ganske deilig. Kaffe, lønnesirup, og mørk sjokolade dominerer. Munnfølelsen er ikke voldsomt fyldig, men litt ala den klassiske KBS-en. Smaken følger aromaen, men så kommer det litt karamell, knekk og noe bourbonvarme. Jeg syns det er litt ekstra stas når polet kan selge slike øl til et tosifret beløp. Det er synd det allerede er tomt hos en del pol, men det fungerer i alle fall som en god påminnelse om at i stedet for å bruke 200,- på en helt grei ny imperial stout så er det lov å bruke 87,- på gode gamle KBS også. Passer bra til kveldskos, eller sammen noe sjokoladebasert.

4.25/5

Forrige
Forrige

Nøgne Ø - Mirage

Neste
Neste

Haandbryggeriet - Storweiss