Lervig - Nitro Peanut Better Stout

Navn: Lervig - Peanut Better Salted Peanut Butter Nitro Stout
Pris: 144.90,-
ABV: 11.2%
Sjanger: Pastry stout
Untappd
Vinmonopolet

“Motorolje” er et begrep som lenge har blitt brukt til å beskrive imperial stouts. Guinness? Old Engine Oil? “Er jo rene desserten dette!”. Skal si vi har kommet noen steg videre siden det.

Lervig sin Peanut Better er en imperial stout, men skiller seg veldig fra klassikere som Konrad Stout og også ganske mye fra de mer moderne typene fra den fatlagrede Rackhouse-serien.

Temaet denne gangen, utenover den typiske mørke sjokoladen og røstede malten er peanøtter. Her er det tilsatt veldig store mengder og det merkes veldig godt både på lukt og smak. Det som også merkes godt er sødmen og kroppen til ølet, for det er mildt sagt heftig. Laktose? Maltodekstrin? Høy mesketemperatur og havre? Andre triks og pek? Ikke vet jeg, men hvis Old Engine Oil er ølets motorolje så blir dette nærmest Snickers-brownie-røre.

En morsom twist er at ølet er karbonert med nitrogen, noe som i motsetning til nitroglyserin ikke medfører noen eksplosjonsfare. Karbonering med nitrogen gir mye mindre bobler enn det CO2 gjør, og det er en veldig viktig del av det som gjør Guinness til Guinness. Hvis du heller ølet relativt aggressivt ned i et litt høyt glass så kan du tydelig seg den stilige effekten oppover. Fancy, og det gjør det litt ekstra gøy å servere som dessert.

Sammenlignet med Konrad Stout og selv Rackhouse-øl så er dette mye fyldigere og med mindre røst og bitterhet. Mange kan nok kalle dette ubalansert, men enkelte ser ut til å digge det. Min teori er at dette er folk som også har sansen for Amundsen sin Dessert In A Can-serie.

Jeg holder en solid knapp på Lervig sin egen From Norway With Love. Den koster en ekstra femtilapp, men har et fint bourbonpreg og en fylde og balanse som jeg er mer fan av.

3.75/5


Nyeste innlegg om Lervig-øl:

Forrige
Forrige

Marlobobo - Bourbon Barrel Aged Stevnsberry 2021

Neste
Neste

Bokke - Mia og herlig hylleblomstlambic