Bokke - Mia og herlig hylleblomstlambic

Navn: Bokke - Mia
Pris: Blir fort noen tusen på sekundærmarkedet
ABV: 6%
Sjanger: Frukt-/hylleblomstlambic
Untappd

Hylleblomst er en morsom ingrediens i øl, og det er noe med den som bare er skikkelig sommer. Før en smaking her i Bergen kom jeg på at jeg hadde to lambic-flasker med denne ingrediensen og at polet hadde en tredje. Det måtte bli sammenligning.

Bokke er nok mitt favorittbryggeri, eller i alle fall blenderi. Det vil si at han får lambic fra diverse bryggerier i Belgia og modner dette selv på eikefat sammen med frukt han i mange tilfeller har fått plukket på akkurat det tidspunktet der frukten er på sin beste. I tilfellet med Mia, kalt opp etter første barnet til noen venner av Raf har det blitt brukt 1, 2 og 3 år gammel lambic, hylleblomst som var fersk i juni 2019, samt moscato bianco- og muscat ottonel-druer.

Selve ølet har kjempemorsomme grønne noter, fersk hylleblomst, hvitvin og et litt ubestemmelig floralt preg. Flott intensitet på smak, fin kompleksitet og en deilig syre. Dette er referansen når det kommer til hylleblomstlambic, til tross for at den ikke er voldsomt funky. 5/5

Navn: Cantillon - Mamouche 2016
Pris: Et par hundre på bryggeriet, når det kom ut
ABV: 5%
Sjanger: Hylleblomstlambic
Untappd

Mamouche er kalt opp etter Cantillon-sjefen Jean Van Roys mor og ble først lansert i 2010 med dette navnet etter at de lagde en lignende batch til Zwanze-festivalen året før. Her har de tatt sin egen lambic og latt den stå med hylleblomst på ståltank til de ble fornøyde med smaken. Dette er et øl som er anbefalt å drikke ferskt eller ikke så langt fra, igjen for å få freshere hylleblomstsmak. Jeg hadde allerede smakt den fersk og var mer nysgjerrig på hva lagring ville gjøre.

Etter seks år hadde den fortsatt en del av nettopp blomstene, men de mer funky notene fra selve lambicen hadde tatt en del over. Dette er noter enkelte også kaller kjeller, svett stallgutt og vått hesteteppe. Det er hva som gjør at vi assosierer det med Belgia og noen ganger vil du ha litt og noen ganger vil du ha en del. I dette tilfellet hadde villgjæren fått jobbet vel lenge. Men det er jo godt allikevel. 4.5 / 5

Navn: Lindemans - BlossomGeuze
Pris: 209.90,-
ABV: 6%
Sjanger: Hylleblomstlambic
Untappd
Vinmonopolet

Men noen ganger kan du bli uheldig med flasker også. Lindemans holder til rett vest for Brussel og er forresten et bryggeri som er skikkelig kjekt å besøke under Toer de Geuze. På Vinmonopolet finner du klassikere som Cuvée René og den nye, relativt sjeldne Cuvée Francisca. BlossomGeuze er den andre bryggeriet lagde etter samarbeidsbrygget med Mikkeller, hvor de blandet lambic med basilikum. Igjen har de tatt ny og gammel lambic for maksimum kompleksitet og latt dette stå på ståltank med hylleblomst. Lovende, absolutt, men enten er dette flaskefeil eller en dårlig årgang. For meg lukter og smaker ikke dette lambic. Jeg fikk assosiasjoner til kjelesyrnede øl, litt florale noter og en kort ettersmak. “Sur pils” ville kanskje noen sagt. Ikke dårlig dårlig, men noen helt annet enn de to første.

Jeg er ikke sint - bare skuffet. 3.5 / 5


Nyeste innlegg om lambic:

Forrige
Forrige

Lervig - Nitro Peanut Better Stout

Neste
Neste

Monkey Brew - Timothy’s Monster 2022