Nøgne Ø - Letter of Marque

marque.jpg

Navn: Nøgne Ø - Letter of Marque
Pris: 149.60,-
ABV: 12%
Sjanger: Barleywine
Untappd

I de virkelig gamle dagene betød et “letter of marque” at du som privatperson hadde lov til å angripe og kapre et fientlig fartøy som oppførte seg kjipt mot utstederen av dette brevet. Spennende tider der altså.

Slikt hadde de sikkert på kysten av Frankrike også, og jeg tenker da på den sørlige kysten ved Roussillon-området som er hvor du finner kommunen Rivesaltes. Der har de lange tradisjoner for vinproduksjon, og da spesielt en type søtvin kalt Vin Doux Naturel som lages på en nokså spesiell måte. Rivesaltes-vinen produseres ganske likt portvin, som vil si at druesprit tilsettes for å stoppe utgjæringen. Gjæren trives i et miljø med visse betingelser, og de fleste typer blir inaktive når alkoholprosenten når 15%. Hvis du da har en del restsødme i vinen (eller ølet) så blir ikke denne spist opp og konvertert til alkohol.

Vinen lagres så ute i sola i gjennomsiktige glassbeholdere - bonbonnes - i halvannet til to år, før de lagres på eikefat i ti år eller mer. Resultatet er en kraftig, søt vin gjerne med 15-18% alkohol og mye rosin på smak.

For en stund tilbake fikk Nøgne Ø tilgang på noen slike fat, og gitt hvor “barleywine-aktig” vinen er så var vel valget av ølsjanger åpenbart. Ølet fikk stå et halvt år på disse fatene før de ble flasket og sendt ut.

I glasset har det en fin mørk karamell-aktig farge, med et pent beige-aktig hode. Når jeg luktet så tenkte jeg umiddelbart “må være demerarasukker”, og det stemte det. De som smakte på Nøgne Ø sine juleøl for 2020 vet nok hva jeg snakker om, for det har det samme distinkte brunt sukker- og melassepreget. For meg så kom assosiasjonene til en litt lettere Ekstra God Jul, med litt av fat og druepreget til Jetsam. Intensiteten, eller konsentrasjonen er litt lavere enn hva jeg hadde håpet, og jeg hadde slitt med å plassere det som en åpenbar søtvin eller portvin-fatlagret øl. Men er det godt? Ja, det er jo absolutt det. Noe søt, men ikke for klissete og med fin kompleksitet.

Bruksområde kan jo være så mangt. Det blir kanskje litt kraftig til solveggen på terrassen, men i et skikkelig glass sammen med en god bok og noen biter mørk sjokolade så blir det ikke så feil. 4.25 / 5

Forrige
Forrige

Mjøderiet - Apricot Seduction Vintage 2018

Neste
Neste

Kopke - Colheita 1960