Salikatt - Pineapple & Coconut Smoothie

pineapple coconut.jpg

Navn: Salikatt - Pineapple & Coconut Smoothie
Pris: 69.90,-
ABV: 5.5%
Sjanger: Fruited sour
Untappd
Vinmonopolet

Jeg har vel egentlig alltid vært en fan av smoothies som konsept. Hvem liker ikke et glass med frukt, bær og ymse annet blandet sammen til en passe tykk, passe syrlig, og passe fruktig gugge. Noen liker de mer som en myr, mens andre vil ha de tynnere. En god smoothie skal oppleves som rik, og som en premiering for de små og store tingene.

Kokosmelk bruker jeg ofte i min egne smoothies. Dels på grunn av smaken, som med én gang gir tropiske assosiasjoner, men fordi den har et fettinnhold på ca 50%, og fordi jeg kan ha ørten boksen stående til evig tid. Fettet bidrar til opplevelsen av rikhet, og det er litt av utfordringen når du skal brygge et øl som du kaller en smoothie. Fett ønsker vi lite av i øl, for det gir en uvant munnfølelse, fjerner mye av skummet, og gjør at glasset ser lite appetittlig ut etterpå. Siden vi altså da ikke kan bruke fett, hva gjør vi da? Store mengder frukt er nok det viktigste, men det er ikke uten sine utfordringer det heller. Frukt har en tendens til å ettergjære.

450.jpg

450 North har spesialisert seg på smoothie-type øl, og har hatt utfordringer med bokser som rett og slett eksploderer. De tilsetter ulike typer gjærstopp for å bremse dette, i tillegg til å innstendig be forbrukerne om å holde ølet kaldt til enhver tid.

Så tilbake til Pineapple & Coconut Smoothie. Ølet ser pent og gult ut i glasset, med et lett hvitt skum som forsvant ganske fort. Aroma er, som forventet mest ananas og kokos, men kanskje også litt generell sitrus og pasjonsfrukt. I smaken er det mest ananas, lite kokos, igjen litt blandet sitrus, og en avslutning med noe hvete og frokostblanding. Innen surølproduksjon er THP en usmak som dukker opp overraskende mange steder. THP kan gi slike smaker ved lav konsentrasjon, og ved høyere smaker i retning “mousy” og dessverre i noen tilfeller urin. Gitt valget tar jeg heller hvete enn urin, og så vidt jeg vet er det stort sett bare ekstra modning som hjelper for å bli kvitt det.

Det neste spørsmålet er: hvor sur skal en smoothie være? Det vil jo nødvendigvis variere basert på hva du har i av frukt, og ting som honning, melk, osv. Min hypotese er at en sur smoothie kan være en suksess gitt nok fylde og rikhet. Mengde syre delt på mengde fett og sukker? P&CS er rett og slett ikke superfyldig. Den er litt fyldig, men i min mening ikke fyldig nok til å få regnestykke vårt til å gå opp. Det smaker surere enn ananas smaker, og det er litt dumt. Salikatt sin Mango Smoothie opplevde jeg som en del bedre i så måte, men for all del, jeg kunne lett drukket en del av denne også når det er kanskje 15-20 grader varmere ute. 4 / 5

PS: Bildet øverst er tenkt å illustrere at hvit skrift mot gul bakgrunn ikke er megasuksess.

Forrige
Forrige

Monkey Brew - Tetracube

Neste
Neste

Equilibrium Brewery - Superfluidity