Westbrook Brewing - Mexican Cake 2021

Navn: Westbrook Brewing Company - Mexican Cake 2021
Pris: 169.90,-
ABV: 10.5%
Sjanger: Imperial stout
Untappd
Vinmonopolet

La oss spole verdenshistorien bakover til 2013-2014. På diskusjonsforum som Talkbeer og Ratebeer så var det nødvendigvis noen ganske andre øl som sto øverst å ønskelista enn det det er i dag. For meg så leste jeg mye om en kraftig imperial stout fra Westbrook Brewing., brygget med bl.a. habanero- og ancho-chili og kanel.

Også i 2015 var det ikke mange imperial stouts med kule tilsetninger å finne på polet, så jeg reiste til What’s Brewing-festivalen i Stavanger ikke bare for å få smakt dette ølet, men det var en ganske viktig del av det. Mexican Cake innfridde så til de grader, med mye kanel, chili og mørk sjokolade. Representantene fra bryggeriet hadde også med en enda mer eksklusiv bourbon-fatlagret variant, men her ble mye av det kule konseptet maskert av eiketanniner og vanilje.

Siden ølet først kom i 2011 har det egentlig vært definisjonen på en egen liten undersjanger av imperial stouts. Der man på 90-tallet snakket om enkelte spill som Doom-kloner så kunne man strengt tatt kalle en del øl for Mexican Cake-kloner. De siste årene er det nok flere eksempler hvor man har justert alt enda lengre opp, men de gamle er fortsatt eldst. Men er de nå det?

På samme måte som at Doom-serien ikke har vært feilfri så har det også vært variasjon i årgangene på Mexican Cake. Da jeg smakte 2015-årgangen bare et år etterpå hadde tilsetningene allerede begynt å falle bort. Andre senere årganger har også variert i intensitet og balanse. Nå fikk vi nettopp 2021-årgangen på polet og det er jo fortsatt et godt øl, men har jeg et feilaktig minne av ølet som såpass mye bedre, eller er det såpass endring i oppskriften? Har det å ha blitt eksponert for “ekstremøl” i flere år skapt feile forventninger? Mexican Cake 2021 har en fin mørk farge, lukter mørk sjokolade, mørk røstet malt og litt kanel. Smaken er medium fyldig innen sjangeren, med mer mørk sjokolade, mørk malt, kanel, litt chili og laktose. Godt, men jeg savner både mer chili, kanel og fylde. Det skal jo sparke litt…?!

For å ta en musikalsk sammenligning så blir det litt som Genesis før og etter Phil Collins som vokalist. Jeg liker begge deler, men det var jo kulere før. 4.25 / 5 (ned fra 4.75 / 5)

Forrige
Forrige

Monkey Brew - #100

Neste
Neste

Nøgne Ø - Upper Middle Class Oblivion