Amager Bryghus - Big, Bold & Beautiful

P1005471.jpg

Navn: Amager Bryghus / Mikkeller / White Labs Brewing Co. - Big, Bold & Beautiful
Pris: Ikke til salgs noe sted, så må fort trades
ABV: 18%
Sjanger: Barleywine
Untappd

Jeg skal ærlig innrømme at en grei prosentandel av det jeg skriver om på bloggen er sterkøl - til tider ganske sterke øl. Høy alkoholprosent, konsentrasjon, kompleksitet og fatpreg er gøy, så får noen andre skrive om Hansa Lite Mango IPA. Dette ølet derimot har skyhøy nerdefaktor og er et øl jeg har hatt lyst til å smake lenge.

“BBB” er et samarbeidsbrygg hvor Amager har fått cognac- og tequila-fat fra Mikkeller og tre forskjellige gjærstammer fra White Labs. Med øl så kraftige som dette er det relativt vanlig å starte prosessen med en gjærsort som kanskje alene ikke vil klare hele jobben, men som gir akkurat den gjærsmaken du er ute etter. Eventuelle gjærstammer som tilsettes lengre ute i prosessen vil forhåpentligvis gjære ølet ut ytterligere, men de tilfører ikke på langt nær like mye smak som den første. Der de fleste gjærstammer stopper ved 15% ABV kan f.eks. White Yeasts “Super High Gravity Ale Yeast” tåle opp til 25% ABV. Det er jo litt kult, men nøyaktig hvilke som har blitt brukt her vet jeg ikke.

Men når ølet etter hvert kom på fat lot de det stå hele seks år, før de hadde det på flaske og lot det stå i to år til. Åtte år er lenge - utrolig nok et år lengre enn Nøgne Ø - Driftwood 2.

Både smak og aroma her er voldsom, hvor det nærmest er som om du drikker en lett sirup av rosiner, portvin, karamell, toffee, kakao, cognac og peanøtter av alle ting. Konsistensmessig er vi i nabolaget til Xyauyu-serien fra bryggeriet Baladin i Italia. Mye restsødme og lav karbonering - flott for en portvinsfan som meg. Dette er en flaske som fortjener å bli delt med andre, ikke bare fordi den er sjelden og dyr, men den er såpass mektig at du sannsynligvis vil takke de som hjelper deg med å drikke opp flasken. Den krever sitt.

4.75 / 5

Forrige
Forrige

Mjøderiet - Helheim & Happy Donuts

Neste
Neste

Krecher - Phantom Resonator