Mjøderiet - Helheim & Happy Donuts

P1005587-Edit.jpg

Navn: Mjøderiet - Helheim
Pris:
ABV: 12%
Sjanger: Melomel (bærmjød)
Untappd
Vinmonopolet

Jeg kan vel ærlig innrømme at viking black metal er en sjanger jeg hører lite på, og jeg kan også trygt si at donuts er noe jeg sjelden spiser. Allikevel så må vi jo noen ganger utvide horisonten litt. I dette tilfellet vil det si å sjekke om en melomel brygget med tøffe musikere passer til trendy fylte og dekorerte donuts laget av trivelige folk nært akvariet i Bergen.

Helheim er som kjent dødens rike, hvor de som ikke går til Valhalla ender opp. Her går de døde rundt som skygger og har det sikkert ikke allverdens. Bandet har holdt på siden 1992, så de har vel hatt det stort sett bra.

Selve mjøden er brygget med honning, epler, bjørnebær, blåbær, solbær, jordbær, bringebær, kirsebær, svarthyll og sitron. Fargen er mørk, mørk rød og ser ganske så pen ut i glasset. Både aroma og går i retning skikkelig mørke bær, men det skjer ganske mye i glasset så du blir fort sittende og gruble. Honningen merkes godt, karboneringen gjør at den oppleves lettere enn sine 12%, men så er det en lett beskhet som gjør at det ikke blir husholdningssaft. Kan det være svarthyllen?

Happy Donuts åpnet sitt andre utsalgssted tidligere i år, en kort liten spasertur fra sentrum i Bergen. Her har det vært tidvis lang kø hver gang jeg har gått forbi og jeg har kjent godt på FOMO-en. Jeg måtte rett og slett finne en anledning.

P1005589.jpg

Hos Happy Donuts kan du velge mellom varianter til 25, 35 eller 45 kr stk - avhengig av toppingen og fyllet.

Helheim + enkel variant med kanel (oppe til venstre):

En overraskende grei match - kanskje fordi kanel er en smak du kan få sammen med kirsebær?

Helheim + variant med bjørnebær / jordbær (nede til høyre):

Forventningene var skyhøye. Håpet var å få en idiotisk dekadent munnfull, men donuten smakte syltetøy fra Coop og mjøden ble for besk og for lite søt.

Helheim + variant inspirert av Bounty-sjokolade (oppe til høyre):

Vi er vel nå langt inne i Amundsen sitt pastry-univers. Nugatti, kokos, litt bær og en mjød som egnet seg bedre alene. Donuten ble igjen voldsomt søt og med ganske barnslige smaker. Det jeg vil ha er vel skikkelig digg vaniljefyll, sjokolade / kaffe / bourbon, mer kompleks hasselnøttsmak, syre, ostekake - rett og slett voksnere smaker.

Helheim + variant inspirert av Bueno-sjokolade (nede til venstre):

Blodsukkeret når nye høyder. Når du kjøper Bueno-donut så er det jo fint at den smaker som Bueno-sjokolade - og det gjør den. Her blir det veldig mye og veldig søtt. God, mørk sjokolade syns jeg er nydelig til søte, veldig fruktige mjøder. Helheim passer bedre til en ostekake uten alt for mye fiksfakseri, crème brûlée eller noe annet litt kremete som ikke er alt for søtt.

4/5 til mjøden. Happy Donuts passer nok til en annen målgruppe enn meg, men jeg fikk i alle fall lyst til å prøve meg på en batch med donuts for voksne.

P1005592-Edit.jpg
Forrige
Forrige

Goose Island - Anniversary Bourbon County Brand Stout

Neste
Neste

Amager Bryghus - Big, Bold & Beautiful