Carbonnade flamande - Den ultimate ølgryte

Når det kommer til gryteretter som er kjekke å ha i repertoiret sitt så er kanskje ikke ølgryte det aller mest åpenbare. For min del vokste jeg opp med klassiske Toro jegergryter som en favoritt, før jeg etter hvert utvidet horisonten til Boeuf Bourgignon og etter hvert ølgrytene du får servert i Brussel.

Kjøttet kan gjerne være oksekjake, høyrygg, eller annet godt grytekjøtt. Jeg brukte en kilo oksekjake til meg og min bedre halvdel og det holdt til et par middager. Skjær bort eventuelle slintrer som ikke skal være med, skjær kjøttet i solide stykker, tørk av, strø på et tynt lag med hvetemel, skru ventilatoren på maks, åpne vinduene og brun noen stykker om gangen på høy varme. Ta kjøttet ut og sett til side.

Finhakk et par gulløker og stek de myke sammen med fettet og kjøttsaften. De skal ikke brunes.

Ha kjøttet tilbake i gryta, sammen med et par spiseskjeer sukker, timian, og 2-3 laurbærblader.

Fyll så på med et mørkt belgisk øl til væsken dekker resten. Jeg brukte blå Chimay, men alternativer kan være Rochefort 10. Pass på at du kjøper nok til at kokken også får seg litt.

Men når det kommer til grønnsaker så er det ikke så åpenbart. Alle gryter må vel ha det? Den beste jeg har fått i Brussel har bestått av bare kjøtt og saus. Ha i det du måtte ha lyst på, men denne er uten.

Før den lange ventetiden i ovnen topper du gryta med et par grove brødskiver, hver med et lag med sennep på siden som går ned i gryta.

Hvis du bruker oksekjake kan gryta få åtte timer på åtti grader, men med andre typer kjøtt kan du sikkert korte det ned.

Etter åtte timer tar du gryten ut og må begynne å vurdere hva som eventuelt må justeres. Hvordan er mengden væske? Sausen skal være relativt tykk, så i mitt tilfelle tok jeg ut alt kjøttet, kokte det godt og grundig inn, til brødet hadde smuldret fullstendig opp og sausen var intens og deilig. Topp så med finskuttet bladpersille. Denne hjelper med å bryte litt med de tunge, kraftige smakene.

Samtidig som du koker inn og justerer så kan dette være en anledning til å dampe noen poteter og ta ut det første ølet. Jeg ville servert en geuze fra f.eks. 3 Fonteinen, Boon eller Tilquin, men polet har mange alternativer fra andre produsenter. Jeg valgte Horal Oude Geuze Megablend fra 2016.

Alternativer til geuze kan være Flamsk rød, en syrlig oud bruin, en snill blond eller mer blå Chimay.

Til dessert lager du naturligvis Belgiske vafler med varme bær og pisket krem.

Forrige
Forrige

Mack - GullMack vs Mack - Isbjørn

Neste
Neste

Anchorage - Into Nothingness