Mack - GullMack vs Mack - Isbjørn

Navn: Mack - GullMack
Pris: 45.90,-
ABV: 6.5%
Sjanger: Lager / Dortmunder Export / “Gulløl”
Untappd
Vinmonopolet

Det er mange i Norge som har fått med seg at Mack sin pils GullMack er god. Faktisk er det såpass mange at det er Vinmonopolets mestselgende øl. Det sier jo litt. Grunnene kan jo være flere, men du skal ikke kimse av god valuta for pengene.

Mack ble startet i 1877 av Ludwig Markus Mack og holder til i Nordkjosbotn, circa 70 km fra Tromsø. Der har de brygget GullMack siden 1986, men det er ikke så mange årene den har kommet på halvlitersboks. Selv om Untappd kaller ølet en Dortmunder Export så har den også mye til felles med Helles Bock og dansk Gulløl. Det vil da si en lager på over 5.5% alkohol, med en litt kraftigere maltprofil enn de lettere variantene men allikevel en slank kropp.

Konkurrenten i dag - Isbjørn er også et brygg med lang historie. I 1981 ble det verdens første øl på nordpolen, og i 1990 ble det jammen det første ølet på sørpolen også. Isbjørn er i butikkstyrke og koster circa 10 kroner mindre pr boks. For de som lurer på om det er verdt prisforskjellen så er mitt enkle, korte og konsise svar: JA! Der GullMack har en fin og fyldig maltprofil, med litt smak av loff, en fint balansert humlebitterhet og en relativt crisp karbonering så blir Isbjørn rett og slett tam i forhold. Aroma og smaksmessig er det ganske likt mange andre butikkstyrkepilsnere. Smaken er mer kornete enn maltete, altså litt som hele byggkorn i en sekk fremfor knuste byggkorn som har ligget og trukket og vann på rundt 65 grader før det blir kokt og gjæret ut. Smaken varer ikke særlig lenge og har mindre og kjipere humlepreg. Det smaker ikke dårlig, men voldsomt kjedelig. Det blir sølv, men i allefall et par minutter bak GullMack.

Så hvis planen var å plukke opp en sekspakning med Isbjørn eller lignende, hvorfor ikke ta fire GullMack i stedet? Antall enheter blir ca det samme, prisen blir ca den samme, men smaken blir mye bedre.

3.5/5 til GullMack. 3/5 til Isbjørn.


Nyeste innlegg om pilsner-øl:

Forrige
Forrige

Lervig - Stoutella

Neste
Neste

Carbonnade flamande - Den ultimate ølgryte