Cavas de Weinert - Gran Vino
Navn: Cavas de Weinert Gran Vino
Pris: 309.90,-
ABV: 14.4%
Vinmonopolet
Når det kommer til verdi for pengene på Vinmonopolet så er min filosofi litt overførbar fra når jeg skal kjøpe meg en bukse. Det beste fra de billigste pleier å være bra. På samme måte som en dressbukse i ull fra H&M kan være ganske bra så kan du finne nydelig vin fra steder hvor polet stort sett tar inn budsjettvin. Cavas de Winert ble startet av Brasilianeren Bernardo C. Weinert i 1974, da han kjøpte et nedlagt spanskættet vinhus. Målet for han og hans siden den tid to vinmakere har hele tiden vært å lage vin som kan sammenlignes med det beste fra Frankrike. Ikke noe å si på ambisjonene, i alle fall.
Norge er ett av de viktigste markedene, og mange har nok kjenskap til bestselgeren Carrascal, som jeg syns er ett av de beste rødvinskjøpene til under 200,- på Vinmonopolet. Gran Vino består av 45% Cabernet Sauvignon, 40% Malbec og 15% Merlot. Druene er håndplukkede og får 36 måneder på eikefat. Prisen er en del over Carrascal, men den har heldigvis ikke klatret voldsomt mye.
Smaksmessig er vi i den litt mørkere enden av skalaen. Solbær, plommer og mørke kirsebær. Med en alkoholprosent på 14.4%, så snakker vi høy intensitet, men dette er flott balansert mot syren og en restsødme som ikke plager.
Jeg skal jo innrømme at jeg får en viss skepsis når viner klatrer et godt stykke over 14%, men jeg opplever denne som såpass god at med rett serveringstemperatur og et vinglass som lar vinen puste litt så mangler du bare et stykke kjøtt for å være i mål.
Det er ikke alltid så lett å finne en entrecote med fornuftig marmorering, men når den dukker opp så liker jeg å la den ligge og tørke en stund på en rist i kjøleskapet, og jeg tar den ut noen timer før den skal stekes. Med relativt tynne stykker syns jeg det blir unødvendig å involvere sous vide, og at det blir relativt fantastisk stekt med rikelige mengder smør, olje, timian og hvitløk. De to sistnevnte får ikke så leng tid i fettet, men er med på å gi smak.
På klassisk fransk vis stekes det på høy varme, snus ofte nok til å gi en jevn bruning, og siden stykkene fortsetter å øke litt i varme etter at de kommer ut av stekepannen så liker jeg å ta de ut på rundt 51-52 c, noe som gir en endelig temperatur på 54-55 c. Går det litt over, så er ikke det noen krise, gitt at stykket igjen har litt marmomering og modning i kjøleskapet.
Jeg har blitt veldig glad i airfryeren min, og det er ikke bare for stekingen, men også dampingen. Nå har jeg færre unnskyldninger, og dampede grønnsaker er rett og slett bare godt.
Men vinen fungerer ikke bare til salte retter heller.
For kraftig argentinsk rødvin kan også passe sammen med mørk sjokolade, og da gjerne varianter med rundt 70-75% kakao, og gjerne en litt syrlig smaksprofil med mørk frukt. Her får vi da en match på nettopp den mørke frukten, og vinen sammen med sjokoladen gjør at helheten blir littegrann søtere, uten at tanninene bryter inn, eller at fruktigheten drar oss et annet sted. Weinert Gran Vino er ingen dessertvin, men den naturlige sødmen er nok til at for en litt “voksen” dessert så fungerer det som bare det.
I dette tilfellet hadde jeg “Grapeful Ape”, en mørk sjokolade med 70% kakao fra Uganda. Produsenten er Tsjekkisk, heter Herufek, og denne og en rekke andre var til salgs da de kom på besøk til Bergen under Nordic Craft Chocolate Festival 2023. Det finnes mange alternativer, som Valrhona Guanaja 70% eller Freia 70% kokesjokolade, hvis man skal sortere synkende på hipsterpoeng. Godt blir det uansett.