Haandbryggeriet - A SMaSHing Pilsner 2 vs Ayinger Bairisch Pils

Det er jo strengt tatt sesong for pils hele året, men for min del får jeg mer lyst på det når solen varmer litt, jeg er i gang med hagestell og kanskje litt snekring også. Jeg må ikke nødvendigvis ha gjort noe som fortjener belønning for å drikke pils, men hjelpe meg så godt det er.

Haandbryggeriet sin første "smashing” pilsner kom i 2021, og baserte seg på en oppskrift fra Jørgen Olsen, som ble kåret til Årets Hjemmebrygger av Norbrygg. SMaSH betyr single malt og single hop, og i det tilfellet var det Weyermann Barke pilsnermalt og Perle-humle. Oppfølgeren er også gjæret ut med samme tyske lagergjær (WLP830), men nå brukes Hallertau Mittelfrüh-humle. Jeg tenkte det ville være gøy å teste denne mot Ayinger sin klassiske Bairisch Pils, som er på samme alkoholprosent, som også bruker Hallertau-humle og som sikkert har en ganske lik gjærstamme.

Navn: Haandbryggeriet - A SMaSHing Pilsner #2
Pris: 63.60,-
ABV: 5.3%
Sjanger: Tysk pilsner
Untappd
Vinmonopolet

Nå som Haandbryggeriet har fått seg sentrifuge så kan de nå lage øl som er klarere, mer klassisk pene i glasset og potensielt også mer crispy og lettdrikkelig.

Jeg fikk en ganske floral aroma, med sitron og litt krydder. I munnen er den tørr, med litt skarphet og punch. Veldig klassisk og vil falle i smak hos mange. For meg har karboneringen det største forbedringspotensialet, for den er litt lav og det gjør ølet litt daffere i munnen.

3.75 / 5

Navn: Ayinger - Bairisch Pils
Pris: 44.90,-
ABV: 5.3%
Sjanger: Tysk Pilsner
Untappd
Vinmonopolet

Ayinger har brygget øl i siden 1877, bare 25 km fra München. Når det kommer til klassiske øl på Vinmonopolet så tar du sjelden feil ved å ta Ayinger sin doppelbock, weizenbock, m.m.

Bairisch Pils lukter og smaker grønnere enn A SMaSHing Pilsner, men ikke som den rå humlesmaken du kan få av en overhumlet NEIPA. Dette er ikke en overhumlet pilsner. Lukten er mer som å vandre langs en humlegård på sommeren. Det er floralt, grønt og etter mine preferanser mer balansert. Én faktor kan også være at Haandbryggeriet sin er ferskere, og kanskje blir bedre når den har stått en liten stund.

Smaken veldig ren, med lyst brød og hint av sitrus. Karboneringen er merkbart høyere, med små, perlende bobler som gjør drikkeopplevelsen crispere og vel, bedre.

Jeg foretrekker Bairisch, men det er ikke mye om å gjøre. Begge er flotte matøl som vil passe til det meste av mat, utenom dessert.

4/5

Forrige
Forrige

Mikkeller San Diego - The Powers To Be

Neste
Neste

Mack - Banana IPA Lite