Mack - Banana IPA Lite

Navn: Mack - Banana IPA Lite
Pris: Rundt 37-38,-
ABV: 4.5%
Sjanger: Session-IPA
Untappd

Mot sommeren gjør lite-ølene sitt inntog i dagligvarebutikkene i Norge. Etter noen måneder med litt ekstra kos og litt mindre aktivitet begynner stresset med sommerkroppen. Søte amarone-viner erstattes med tørr chablis, hard seltzer og lite-øl. I motsetning til lett-øl så har vi her fortsatt 4.2-4.7% alkoholprosent, men kalorimengden er lavere. Ren alkohol har circa 7 kcal pr gram og det gjelder både for vanlige øl og lite-øl. I lite-øl er det imidlertid kuttet ned på kaloriene i resten av innholdet. Mindre karbohydrater, rett og slett.

Så hvordan får du banansmak på et øl? Jeg ble først introdusert for smaken gjennom Tyske hveteøl og ikke minst Belgiske øl i sjangeren blond og tripel. I disse bryggene tilsetter man ikke banan, for selve smaken kommer fra et biprodukt av utgjæringen som heter isoamylacetat. Dette er en såkalt ester, som vil si at den er både en syre og en alkohol samtidig. Denne finnes i alle øl (og også i banan), men vanligvis i så små mengder at du ikke merker det. Ved å meske på visse måter, ved å bruke visse gjærtyper og ved å ikke gjære ut under trykk kan man få nok til at det merkes. Smaken vil jeg si er mer som skumbanan enn faktisk banan. Litt kan være godt, og bryggerier som Dahls er opptatte av å få dette frem blant annet i pilsen de lager.

Mack sin Banana IPA Lite ser pen ut i glasset, med en mørk gylden farge og fint hvitt skum. Lukten er faktisk den verste jeg har kjent på lenge. Når jeg kjøpte dette ølet hadde jeg forsåvidt lyst til å bli litt provosert, men jeg endte opp med å bli sint. Ølet har en stikkende, sjeldent ubehagelig lukt av skumbanan. Jeg liker normalt skumbanan og kan spise det til frokost, lunsj og middag. Her stikker det i nesen på samme måten som diacetyl (usmak som minner om dårlig kinopopcorn). Ikke bra!

Smaken er bedre, eller la meg heller si mindre forferdelig. Igjen mye skumbanan, kanskje litt sitrus og en slank kropp. Mack kaller dette en IPA, men det er circa like treffsikkert som å kalle det en fatlagret barleywine. For prisen kjøper du heller noen bananer, lar de stå til de er mørke, baker bananbrød, og lager en karamellsaus av sukker, fløte og smør. Mack - Banana IPA Lite egner seg kun til selvpining eller som gave til ens verste fiender. 0.25 / 5


Nyeste innlegg med banan som tema:

Forrige
Forrige

Haandbryggeriet - A SMaSHing Pilsner 2 vs Ayinger Bairisch Pils

Neste
Neste

Mikkeller San Diego - Øl Nagelfar BA