Lervig - Off the Rack N°1 By Rackhouse vs Perennial Artisan Ales - Maman

P1006246.jpg

Navn: Lervig - Off the Rack No 1
Pris: 174.90,-
ABV: 14.5%
Sjanger: Imperial stout
Untappd
Vinmonopolet

Rackhouse er navnet på Lervig sin relativt nye satsing på fatlagrede øl. Hittil har hovedvekten vært på de søte og kraftige, med unntak av surølet Ambience som jeg ikke rakk å få med meg. “Off the Rack No 1” er rett og slett en imperial stout som har stått på Tennessee whiskeyfat i 11 måneder. Det er ikke alltid whiskeyprodusenten er så interessert i at ølbryggere skal skrive at ølet er lagret på fat fra akkurat de, men ved å skrive “Tennessee” så blir det ekstremt sannsynlig at fatene er fra Jack Daniels.

På samme måte som det er visse krav til å kunne kalle noe bourbon så er det visse krav for å kalle noe Tennessee whiskey. Dette har med mengden av visse typer korn under meskingen, et minimum for alkoholprosent, at det skal lages i Tennessee og ikke minst at det skal bruke “the Lincoln County process”. Det betyr, kort fortalt at whiskeyen skal filtreres gjennom eller ligge sammen med kull av lønnetre så og så lenge før den overføres til ferske, ameirkanske eikefat som har blitt toastet på innsiden. Hos Jack Daniels filtrerer de gjennom tre meter med kull, og det sies at denne prosessen skal forbedre smaken.

Jeg må jo ærlig innrømme at hvis du ber meg om å velge en flaske bourbon eller Tennessee whiskey fra polets hyller så blir det veldig sjelden Jack Daniels. Mye sødme, karamell, banan og med litt krydder i avslutningen. Lys, lett og ikke voldsomt interessant. Til fatlagring så fungerer jo Jack Daniels fat for all del, og jeg har gitt veldig høye ratings til mange øl som har brukt de, men når jeg smakte på Off the Rack No 1 så hadde jeg også muligheten til å sammenligne mot Perennial Artisan Ales - Maman 2020. Denne er på 14.6% og er en blanding av en imperial stout som har vært lagret i 22 måneden på Heaven Hill-fat og en imperial stout som har vært 27 måneder på Weller-fat. Rent kvalitetsmessig er dette bedre fat og den lange lagringstiden gjør at du får et ganske mye tydeligere bourbonpreg. Selve baseølet er litt fyldigere og smaken er mer i retning vanilje, krydder, marshmallows, mørk sjokoladepudding og rene eiketanniner. Mer komplesitet og mindre alkoholstikk, rett og slett. Begge veldig gode, på en del måter ganske like, men det er ingen tvil hva slags fatpreg jeg foretrekker. Alkoholstikket til Off The Rack vil nok roe seg ned om et års tid, så prøv den gjerne fersk og for eksempel til juletider neste år. Hvis dette er sjangeren din så vil du sannsynligvis like den veldig godt. Etter hvert som Rackhouse-satsingen får mer tid på seg så får vi sikkert stouts med en lignende mengde lagring. Lervig har skyhøye ambisjoner og det er kjempekult. Jeg endte med 4.5/5 til Off The Rack No 1.

P1006239-Edit.jpg
Forrige
Forrige

Lervig - Black Forest Picante By Rackhouse

Neste
Neste

Marlobobo - Multiversal Escapism (og en fransk klassiker)