Lervig - Paragon 2019 vs Side Project - Anabasis batch 5

P1006222-Edit.jpg

Navn: Lervig - Paragon 2019
Pris: 215.60,-
ABV: 13.5%
Sjanger: Barleywine
Untappd
Vinmonopolet

Lervig sine barleywines vil jeg påstå er de beste vi har i Norge - i alle fall etter mine preferanser. En som bryr seg veldig om tradisjoner vil kanskje foretrekke en lettere variant uten fatpreg og med mer fokus på smak av karamellmalt og knekk, men jeg liker de sterke, mørke, fyldige, med mengder av bourbonsmak.

Side Project i St. Louis er mest kjent for sine imperial stouts, men har også brygget noen av de høyest ratede barleywinene i verden. Både i forhold til alkoholprosent og rating på Untappd så er Paragon og Anabasis ganske like, men stilmessig er det noen store forskjeller.

Paragon smaker brunt sukker, knekk, mørk frukt, vanilje, rosiner, cola og bourbon. Smaken følger på mange måter aromaen, men den har en søtlig avslutning uten alt for mye roast og bitterhet. Fatene hadde tidligere blitt brukt til Heaven Hill, Angel’s Envy og Wild Turkey. Jeg vil si det tilfører karamell, knekk, og litt eik.

Sjangermessig kan en nesten kalle Anabasis for noe mellom barleywine og imperial stout. Mørkere på farge, med en massiv munnfølelse, mye bourbon og noe mørk frukt. Fatene her er fra Blanton’s og Weller 12 år-gammel bourbon, men selve modningen av ølet er på 27 måneder. Her er det mindre brunt sukker, men mer vanilje, marshmallows, eiketanniner og røstede smaker. Det er nydelig, men jeg har hatt lengre ettersmaker i f.eks. A Deal With The Devil.

Lervig - Barleywine, eller nå Paragon har ikke endret seg veldig mye smaksmessig i løpet av årene. Jeg tenker den er flott som den er, men det hadde vært kult hvis de, eller et annet norsk bryggeri prøvde seg på en variant med mer restsødme, lengre modning på ferskere fat og en mer dekadent tilnærming. Jeg tror vi kommer dit før eller senere.

P1006217.jpg
Forrige
Forrige

Sébastien Riffault - Sancerre Auksinis 2016

Neste
Neste

Lervig - Black Forest Picante By Rackhouse