Sébastien Riffault holder til i Loire-dalen i Frankrike og kommer fra en familie av vinmakere. Han tok over i 2002 og startet samtidig sitt eget merke. Fellesnevneren for mange av vinene er tydelig mineralitet, skallkontakt og en crisp munnfølelse. Gjennom importøren Non Dos har polet hatt en del varianter inne og i dag er temaet Auksinis 2016. Navnet kommer fra litauisk og betyr “av gull”. Dette er en vinmark på to hektar med Portland-kalk som ble plantet i 1975.
Riffault driver biodynamisk, foretrekker hest framfor traktor, bruker bare naturlig plantevernmiddel og svovler minimalt hvis i det hele tatt. Gjødsling eller kjemikalier er bare å glemme.
Selve råvaren er sauvignon blanc, men 30% av det er botrytiserte druer. Med det menes druer som har fått stå på busken såpass lenge ut på høsten at de oppnår edelråte. Druene blir mer rosin-aktige, søtere og med en smak som egner seg godt i dessertvin. I motsetning til produsenter flest så får druene en ganske lang maserasjon etter å ha blitt presset, og det gir mer smak og farge.
Mosten er spontanfermentert på ståltanker, før den får en ny runde med malokaltisk fermentering. Denne tar eplesyre og konverterer til mer behagelig melkesyre. Modningen består av 36 måneder på store, gamle eikeliggere.
Auksinis er gylden og ganske klar i glasset. Aroma har mye gul frukt, grapefrukt, pomelo og eik.
Relativt slank i kroppen, tørr, med en medium/høy syre og igjen mye deilig gul frukt. Det mineralske preget Riffault er kjent for er der, uten at det blir som å slikke en stein. I ettersmaken fikk jeg honning og litt urter. Ganske kompleks, flott alene, og vil passe til mye sjømat, kylling og salater med litt fruktige innslag. 4.25/5
Matforslaget denne gangen er klassiske dampede blåskjell. Vi valgte å dampe den med en vesentlig rimeligere sauvignon blanc og det er gøy å sammenligne hva en sjangertypisk skal smake opp mot hva den kan smake gitt rette vinmakeren.
Pass på at vinen du velger å dampe med har fin syre og at det ikke minst er en vin du kunne ha drukket uironisk.