Marlobobo - Wildberry Doofus (og melomel-muffins)

P1006277.jpg

Navn: Marlobobo - Wildberry Doofus
Pris: 239.90,-
ABV: 13%
Sjanger: Bochet / Melomel
Untappd
Vinmonopolet

Hadde du spurt meg i studietiden så hadde jeg trodd at mjød ikke er mer enn dansk Valhalla-mjød. Her på bloggen skriver jeg mest om undersjangeren melomel, som er hvor man tilsetter bær og/eller frukt. Wildberry Doofus kvalifiserer også til “bochet”, som er noe du ikke finner mange av på polet. På samme måte som at man får mer og kraftigere smak ved å brune en biff så kan også honningen som brukes i en mjød karamelliseres. For å komplimentere dette er det tilsatt store mengder mørk lønnesirup, hvor de igjen har tatt en væske - lønnesevje, kokt av vannet og så holdt varmen gående til det har fått rette fargen. Fruktmessig snakker vi bjørnebær, bringebær, blåbær, rips, jordbær og solbær. Amerikanske godt brente eikestaver er tilsatt (og så tatt ut) for ekstra kompleksitet når det kommer til karamellsmaker.

Her syns jeg Marlobobo har vært flinke til å balansere smakene til en helhet. I alle fall for meg er det ikke så lett å skulle plassere “ja der er bringebærene og der er ripsen”, men det blir mer som en deilig mørk rød fruktighet. Det gøye med Wildberry Doofus er egentlig karamellnotene. Dette er en søt mjød med en lang, relativt søt smak av karamell og lønnesirup. Jeg fikk assosiasjoner til sausen i bunnen av formen når du baker karamellpudding til jul, bare med litt mer lønnesirup. Eiken kjenner jeg ikke i det hele tatt. Summert sett er det søtt, fruktig og godt. 4.25/5.

En fin dessert i seg selv det, men det er jo gøy å leke seg litt. Det slo meg at jeg ikke har laget muffins på år og dag, og mine favorittmuffins har vanligvis bær i seg. Hva kan man gjøre for å ta det konseptet litt videre?

Begynn med f.eks. denne oppskriften fra Det Søte Liv, men la bærene ligge i melomel en time eller to. Muffins har en tendens til å bli litt tørre, og det løser man med saus. I mitt tilfelle kokte jeg ned skogsbær med melomel og en grei mengde sukker. Bærene og mjøden har en del syre, så det må balanseres for å ende opp med et søtt nok resultat. Når du har truffet på det tar du den av varmen og har i en spiseskje eller to med kaldt smør som skal smelte seg inn som i en “beurre blanc”. Det er ikke komplisert, men du må kunne flytte gryta litt av og på for å justere varmen og plutselig har du en herlig saus som du heller over muffinen mens gjestene sitter der og beundrer din fortreffelighet.

Hvis du ikke har melomel å bruke så kommer du langt med bare nedkokte skogsbær og kanskje en skvett lønnesirup, hvis du har igjen fra forrige pannekakefest.

Forrige
Forrige

Marlobobo - Multiversal Escapism (og en fransk klassiker)

Neste
Neste

Mjøderiet - V