Mills Brewing - Islay Brut

P1005481.jpg

Navn: Mills Brewing - Islay Brut
Pris: Ikke på polet, men sjekk Ølkassen i Danmark.
ABV: 9%
Sjanger: Bière de Champagne
Untappd

Når det kommer til valg av eikefat for lagring av øl så er nok islay ganske langt nede på listen over folks favoritter. En del har skjønt at denne øyen, en fergetur fra Skotland sitt fastland lager fantastisk whisky. Mange liker røyken, torven og den kompleksiteten den gir, men det kan bli for mye for enkelte.

Fatlagring på Islay-fat er risky business. Det passer gjerne best til kraftige imperial stouts, barleywines og quadrupel-øl. Min eneste erfaring med det rent bryggemessig var når jeg tidlig i min hjemmebryggerkarriere helte Lagavulin 16 i min klone av Westvleteren 12. Ølet ble godt det - etter to år lagring i kjelleren når spritsmaken hadde roet seg ned. Det blir med det ene forsøket for min del.

Fatlagring av lyse øl på Islay-fat derimot må vel nesten kalles galskap. Sjansen for å ende opp med en bombe av røyk og torv er skyhøy. Her har Mills brygget et baseøl i ganske tradisjonell belgisk surølstil. For meg gikk assosiasjonene til nokså fersk 3 Fonteinen - Oude Geuze, som vil si lambic med en del sitrus, litt grapefrukt, grønne epler og ikke mye stall og blåmuggost-noter. Karboneringen er høy og fatpreget er absolutt mer i bakgrunnen enn det jeg så for meg.

Men hadde ølet smakt bedre uten? Jeg tror nok det, men det hadde ikke vært på langt nær like morsomt. Mills er ett av de mest spennende bryggeriene i England for tiden og forhåpentligvis får jeg smakt på mer etter hvert. Gitt valget tar jeg heller et glass av denne enn en tube majones. 4/5

Forrige
Forrige

Cantillon - Kriek 2020 100% Lambic Bio

Neste
Neste

Nøgne Ø - Moonraker & Skyscraper