Nøgne Ø - Moonraker & Skyscraper

Nøgne Ø har holdt på med fatlagring i vinfat i ganske mange år. I imperial stouts og quadrupel-øl så harmonerer smakene ofte ganske bra med slike fat. For et års tid siden slapp de Jetsam og Flotsam - samme konsept, men der de hadde vært på fat i 15 måneder så er vi nå oppe i 20 måneder for disse. Ekstra tid på fat skal i teorien bety mer fatpreg og at eventuelle kanter rundes litt av.

Navn: Nøgne Ø - Moonraker
Pris: 149,-
ABV: 14%
Sjanger: Quadrupel
Untappd
Vinmonopolet

Dette er altså varianten som har blitt lagret på amerikanske sauvignon blanc-fat. Til tross for at navnet betyr “vill hvit” så er det ganske klassiske smaker av hvite druer og litt grønne urtenoter i bakgrunnen. Selve baseølet opplever jeg som fyldigere enn i fjor, med tydeligere smak av demerarasukker, rosiner og til en viss grad soya. Som med de tidligere variantene så er vi mer i nabolaget til imperial stouts enn de høyt karbonerte klassiske Belgiske som Rochefort 10. Det tenker jeg må være lov.

På smakingen vår så var vi flere som noterte at det var mindre fatpreg enn før og det er jo rett og slett litt dumt når prisen pr flaske har gått opp nesten 50%.

Er det godt? Ja absolutt, men for min del så hadde det fristet mer å kjøpe flere flasker hvis prisen var nærmere fjorårets. På samme måte som Ekstra God Jul nok kommer til å lagre bra så kommer nok denne til å lett takle noen år. 4.5/5

Navn: Nøgne Ø - Skyscraper
Pris: 149,-
ABV: 14%
Sjanger: Quadrupel
Untappd
Vinmonopolet

Samme baseøl, men denne gangen amerikanske zinfandel-rødvinsfat. Der hvit zinfandel er den typisk nybegynnervin i USA med lav alkoholprosent og noe sødme så er den røde ofte kraftig fruktig, med krydder og tobakk. Utgangspunktet burde være ganske bra, men sett bort fra det gode baseølet så er det igjen lite fat sammenlignet med Flotsam og 2015-ølet Quadrupel som hadde stått på fat fra Burgund.

De fruktige smakene er allikevel godt integrert med det lett fruktige baseølet og det fungerer bra på terrassen etter at solen har gått bak hustakene.

4.25/5

Forrige
Forrige

Mills Brewing - Islay Brut

Neste
Neste

Goose Island - Anniversary Bourbon County Brand Stout