Mine favoritter fra Bergen Juleølfestival

Å dra på ølfestival er flott av mange grunner. Man får gjerne prøvd øl man kanskje ellers ikke hadde hatt tilgang på og prisene er fine - men det er jo folkene det handler om. På en juleølfestival blir stemningen enda mindre selvhøytidelig, genserne blir morsommere og vitsene enda tørrere.

I dette innlegget vil jeg trekke frem noen av favorittene. En del av disse blir det bare færre og færre igjen av på hyllene, så ikke utsett shoppingen til siste liten.

Etter at sjetonger var kjøpt var første stopp Kinn. Tomasmesse er nesten like synonymt med jul som Tre nøtter til Askepott. Brygget i Belgisk quadrupel-stil med fine noter av toffee og karamell. Kroppen er passe slank og for meg godt egnet til kvelder med baking av småkaker. Man må jo premiere seg selv.

Solsnu passer bra til julemiddagen og Ivar Aasen er sjelden feil når freden har senket seg.

ELØ (En Liten Øl) vet å kle seg opp til festival.

De begynner å få til NEIPA-sjangeren ganske bra med Distorted Gravity og årets Ryolitt er en fin quadrupel hvor du også kan være heldig og finne fatlagrede versjoner her og der. Hva med å invitere på quadrupel-smaking med den, Tomasmesse, Rochefort 10, St. Bernardus Abt. 12 og andre?

Det må jo bare bli bra.

Spencer fra Austmann hadde med både gammelt og nytt. Det er kanskje ikke så relevant for meg å anbefale Jingle Beer 2013 når de færreste har den liggende, men jeg kan anbefale å grave litt i kjelleren og tenke på hva som bør drikkes snart. Det er ikke alt som automatisk blir bedre av å stå i årevis i mørket.

Stille Natt derimot er lettere å få tak i. Sjangertypisk, med en fin fylde og en krydret karamellpreg som gjør seg godt i samme nabolag som f.eks. Nøgne Ø - God Jul.

Festivaler er for å treffe de man ikke har sett på lenge.

Fra Nøgne Ø finner du bl.a. trauste God Jul, en kanskje vel krydret Gul Jul, og godsakene Julequad 2021 og Ekstra God Jul. Sistnevnte er min favoritt, i alle fall til Vinmonopolet får levert min In Dolce Jubilo-bestilling.

Stefan fra Haandbryggeriet hadde med seg både det ene og det andre. Årets Julestout er fyldig og fin med mørk sjokolade, lakris og karamell i aroma og smak.

Fyr & Flamme er sannsynligvis Norges beste vestkyst-IPA. Lys og lett kropp, tydelig bitterhet og fin sitrus og frukt. Denne vil garantert fungere til svineribba og andre fettrike retter.

Hanne jobber ikke for Lervig, men fikk skryt for t-skjorten.

Yngve tok med Hipster for Christmas - Rackhouse Edition. Det vil si deres jule-barleywine på 13% ABV som har fått kose seg på bourbonfat. Tidligere i høst var denne veldig kokos-dominert, men smakene er nå mer balanserte. Kokos, karamell, vanilje, mørk sjokolade og litt mørk frukt. Det er en barleywine, men vil nok oppleves som en stout av de fleste. Hipsteren vil passe veldig bra til kokosmakroner, men er jo egentlig en dessert i seg selv.

7 Fjell har hatt mange flotte øl i år og til jul kan du sjekke ut Hans Gruber - Yippee Ki Yay - Xmas IPA, en ganske klassisk Amerikansk IPA som smaker i retning av vestkyst-IPA. Fruktig og bittert.

Xmas Imp er en relativt klassisk imperial stout, men den er ikke voldsomt på den røstede malten eller bitterheten. Flott, fyldig kropp, en del mørk sjokolade og ikke et gram med laktose.

Men hva enn du gjør så bør du i alle fall få med deg Mjøderiet - V.

Forrige
Forrige

Fèlsina - Vin Santo del Chianti Classico 2008 og tiramisu

Neste
Neste

Oksekjake mør nok til å spise med skje