Mjøderiet - Midgard

P1006252.jpg

Navn: Mjøderiet - Midgard
Pris: 119.10,-
ABV: 13.1%
Sjanger: Mjød
Untappd
Vinmonopolet

Å kalle opp en mjød etter selveste Midgard setter lista ganske så høyt. I Norrøn mytologi var Midgard menneskenes verden, Helheim hvor de kjipe endte opp og Valhall hvor de kule endte opp. Sistnevnte får vel sin egen mjød den også, tenker jeg.

I Midgard har de brukt lynghonning fra Sveen Vestre gård på Løten, kastanjehonning fra
Spania og fjellhonning fra Etiopia. Hvis du ikke er mjødmaker selv så sier kanskje ikke det så mye. Lynghonning kan vi vel kalle favoritten i Norge. Den er fyldig, aromatisk og både lukter og smaker det jeg tror mange assosierer med honning. Her samler biene nektar fra hovedsaklig røsslyng og det er det som gjør forskjellen.

Kastanjetrær gir ikke bare gode nøtter, men bier har virkelig sansen for blomstrene som kommer fra slutten av mai og som kun varer et par uker ut i juni. På grunn av dette produseres det ikke like mye, men det er spesielt brukt i matlaging. Smaken kan være litt tre- og nøtteaktig.

For å lage fjellhonning fraktes bier først til fjells, hvor de får kose seg med å samle nektar og pollen fra plantene og blomstrene de finner.

Resultatet syns jeg både lukter og smaker herlig av honning, men med en fin fruktighet i retning kandisert appelsinskall og litt florale noter. Fylden på plass, men det er ikke overdrevent. Litt søtt, litt syrlig og med mye overlapping mot dessertvin. Alkoholen merkes, men det plager ikke meg. Nå er det en stund siden jeg har drukket Mjøderiets “Husets Mjød”, men jeg minnes den som søtere og litt mindre syrlig enn denne. Jeg foretrekker denne.

Matmessig så er det sjelden feil med god ost til mjød. For min del ble det en godt lagret gouda, og det ble en bra match. Andre faste eller halvfaste oster vil nok også fungere veldig bra. 4/5

Forrige
Forrige

Mjøderiet - V

Neste
Neste

Meinklang - Foam Rot (til sous vide andebryst)