Mjøderiet - Julemjød og moden comté

Navn: Mjøderiet - Julemjød 2021
Pris: 140.20,-
ABV: 12%
Sjanger: Metheglin (mjød med krydder)
Untappd
Vinmonopolet

Det er gøy å se at flere og flere begynner å tenke på håndverksmjød til kos og ikke minst mat. Metheglin eller krydret mjød er et spennende valg i og med at du har en del sødme og ofte tydelig krydderpreg. Dette kan jo kanskje kræsje litt mot mat, men i jula så drar vi jo frem både det ene og det andre, så hvorfor ikke leke litt?

Mjøderiet sin julemjød har endret seg litt fra år til år. Konseptet er så enkelt som honning, vann og julens krydder. Det er nok ikke bare bare å skulle balansere alle smakene. Litt for mye av noe og plutselig er det alt du smaker. Honningen er altså den samme, men krydrene endrer seg.

Aroma er ganske herlig, med lys honning, muskat, mørke plommer, litt ubestemt sitrus, litt rosiner og litt hvit portvin. Smaksmessig syns jeg denne har en del mer sitrus enn tidligere årganger. Den virker litt lettere, til tross for at den har alle julekrydrene. Det blir litt dessertvin, litt lime, litt Sprite, en del julekrydder, veldig behagelig honning og litt rosiner.

Mange mjøder med fokus på honningen passer bra til ost og dette er intet unntak. I tittelen skrev jeg moden comté og som mange vet er det en fantastisk ost, men julemjøden passer spesielt bra til f.eks. parmesan, manchego og mange andre faste eller relativt faste oster. Rødkitt ble vel funky, lettere blåmuggoster var gode og ditto for enklere oster som vellagret Jarlsberg. Sødmen og honningsmaken matcher flott mot de salte smakene og med krydderblandingen kommer julestemningen umiddelbart.

4.25 / 5

Forrige
Forrige

Sleeping Village - Hidden Tomes

Neste
Neste

Det var en mørk og stormfull aften