Sleeping Village - Hidden Tomes

Navn: Sleeping Village - Hidden Tomes
Pris: 215,-
ABV: 15%
Sjanger: Barleywine
Untappd
Vinmonopolet

Med “store” øl som en barleywine på 15% som er lagret på cognac og bourbonfat så kan man få voldsomt konsentrerte, deilige smak av malt, fruktig gjærkarakter og eik, vanilje, karamell og druer. Denne gangen er det også en annen smak som jeg og andre opplevde, som ikke er meningen skal være der. La oss snakke om acetaldehyd.

Når ølgjær skal konvertere glukose til etanol (alkohol) så skjer det nødvendigvis en hel del. Hvis vi ser for oss en prosess med f.eks. fem steg så vil man i starten / midten få acetaldehyd før dette igjen forsvinner og du har et rent utgjæret øl. Grunnen til at man får dette stoffet vil i en imperial stout ofte være at man har brukt for lite gjær. Resultatet, eller effekten av å ha acetaldehyd i et øl er at det smaker grønne epler - litt som tørr sider. Selve smaken overlapper litt med smaken av ung (VS) cognac, men er mer stikkende og ubehagelig.

I utgangspunktet er acetaldehyd noe som vil gjelde for en hel batch med øl og i motsetning til enkelte andre usmaker er det ikke noe som vil forsvinne med tid. Det du imidlertid kan prøve er å la ølet lufte seg en stund i glasset / flaska, litt på samme måte som en reduktiv vin.

Ølet ellers har et fyldig og fint maltpreg med litt bourbon, eik, rosiner, dadler, kaffe og karamell. På Untappd ser jeg enkelte elske ølet og enkelte påpeke det samme som meg. Kanskje blir det en innertier hos deg, men det er sjanse for at du som meg bare heller det i vasken.

Forrige
Forrige

Reisen fortsetter i 2022

Neste
Neste

Mjøderiet - Julemjød og moden comté