Det var en mørk og stormfull aften

Som hvert år har gjengen i Drammen en rekke mørke øl på polhyllene rundt juletider. De kjører i utgangspunktet “same procedure as last year”, men ikke helt. En ny årgang er en god anledning til å gjøre småjusteringer. Her snakker vi også om stort sett fatlagrede øl og bidraget fra fatene vet man jo sjelden helt før det har gått en stund.

Navn: Haandbryggeriet - Even S’More Xmas
Pris: 92.40,-
ABV: 11%
Sjanger: Baltic porter
Untappd
Vinmonopolet

Her i Norge er det vel ikke så voldsomt mange som har tradisjoner med å lage s’mores når de har et bål gående. Kombinasjonen lys kjeks, smeltet marshmallow og sjokolade er jo ikke så tøvete. Du har et passe crunchy element, noe søtt og dekadent, og noe litt bittert for balanse. Hvordan oversettes dette til Even S’more Xmas? Vel, jeg fikk mest melkesjokolade på aroma, mens på smak kom det bitrere sjokolade, litt lysbrent kaffe, kakaonibs, kanel?

Dette er en akevittfatlagret porter, så i teorien kunne dette vært en karvebombe. Karve er ett av krydrene som jeg liker minst, så et hvert øl med akevitt involvert gir meg skepsis. Vil jeg rett og slett måtte helle det i vasken, mens jeg gestikulerer på mest mulig dramatisk måte? Her måtte jeg heldigvis ikke det, og hadde jeg ikke visst om det ville jeg ikke klart å plassere det heller.

Dette er et relativt søtt øl som nok vil fungere som dessert alene, men som sikkert vil fungere til mørk sjokolade. 4 / 5

Navn: Haandbryggeriet - Julestout
Pris: 93.40,-
ABV: 12%
Sjanger: Imperial stout
Untappd
Vinmonopolet

Å jule eller ikke jule stouten - det er spørsmålet. Beklager, men noen ganger må jeg bare henge meg opp i manglende bindestreker.

Haandbryggeriet sin julestout syns jeg har pleid å endre seg litt fra år til år. Årets har en medium fylde med en del mørk sjokolade, litt lakris, litt cognac og litt mørkrøstet malt. Her er imidlertid bitterheten og de brente smakene mer i bakgrunnen enn de har pleid å være. Det er et kraftig øl med litt drikkemotstand, men absolutt noe som går an å servere til gjester som syns Guinness er godt og kan gå med på å prøve noe hakket kraftigere. Prøv med helt vanlig melkesjokolade til eller kanskje litt Fruktnøtt? 4 / 5

Navn: Haandbryggeriet - Nissefar
Pris: 86.60,-
ABV: 7%
Sjanger: Winter warmer
Untappd
Vinmonopolet

Med litt godvilje kan man kanskje her si at bindestrekene er mellom ordene…

Etter min erfaring er Nissefar ett av de tryggeste kjøpene du kan gjøre når du skal ha juleøl. Både luktene og smakene er ganske like fra år til år og denne årgangen er intet unntak. Smaksmessig er vi her på veldig klassisk dobbelbock - det vil si medium fylde, mye knekk, karamell, med en klassisk humleprofil og litt røykmalt for kompleksitet.

Ikke voldsomt komplekst - litt som handlingen i en god julefilm. Til småkaker vil denne passe bra, men kanskje aller best til sirupssnipper. Bock-øl og bløtekake er en annen klassisk kombinasjon du bør teste, selv om det kanskje ikke er det mest åpenbare i jula.

4 / 5

Navn: Haandbryggeriet - Halvors Jul
Pris: 89.20,-
ABV: 8%
Sjanger: Juleøl
Untappd
Vinmonopolet

Hvem er så Halvor? Halvor Heuch er en destillatør med akevitt som spesialitet. Han jobber for Arcus og har gjort mye for å fremme akevitt som et produkt som fortjener like mye respekt som whisky og cognac.

Ikke at jeg kjenner til allverdens av detaljer rundt samarbeidet, men det er nærliggende å tro at Haandbryggeriet har fått noen nylig tømte eikefat. Selve baseølet vil jeg igjen plassere godt inne i dobbelbock-sjangeren, men når du er ferdig med å registrere knekk, mørk karamell og klassisk humleprofil så kommer den fine, nokså lange ettersmaken. Det er nemmelig her det sniker seg fram vanilje og ymse krydder. Karve er tilsatt, men det kan ikke være voldsomme mengder. “Artig!” tenkte jeg for meg selv, der jeg satt. Vi snakker ikke avantgarde dobbelbock her altså. Dette er ikke bockens frijazz, men den gir det lille ekstra som jeg tror en del vil like. Det gjorde i allef all jeg. 4.25 / 5

Forrige
Forrige

Mjøderiet - Julemjød og moden comté

Neste
Neste

“Can someone give me a Haand?”