Toppling Goliath - Assassin 2021

P1006235.jpg

Navn: Toppling Goliath - Assassin 2021
Pris: En del
ABV: 13.6%
Sjanger: Imperial stout
Untappd
Ikke på polet og må kjøpes fra f.eks. mybeercollectibles.com

Toppling Goliath er ett av de amerikanske bryggeriene som klart å holde på statusen sin som høyaktuell i mange år, litt som hvordan en ninja tviholder på sin Ninjatō.

Mest kjent er de, og brygger Mike Saboe for deres Kentucky Brunch Brand Stout - i mange år annerkjent som verdens beste imperial stout. Samtidig må også Vanilla Bean Assassin 2013 nevnes, som lenge holdt rekorden for høyeste pris på sekundærmarkedet. De siste årene har kapasiteten økt og tilgjengeligheten blitt bedre. Der du i begynnelsen måtte ut med et lite oljefond for de mest ettertraktede er prisnivået nå lavt nok til at det kan gå an å ta seg råd til uten å få alt for dårlig samvittighet.

Assassin er en blend av imperial stouts fra diverse bourbonfat, hvor noen har fått et år med modning og noen opp mot to. Nøyaktig hvilke fat som er brukt vet jeg ikke, men Pappy Van Winkle-fat har i alle fall blitt brukt tidligere og det blir ikke stort bedre enn det. I tillegg har de mulighet til å få fatene veldig ferske fra destilleriene og i dette tilfellet gir det aroma og smak i retning vanilje, toastet marshmallows, ymse krydder og eiketanniner. Mer krydret dessert enn karamell og toffee-preget som er vanligere å finne.

Selve baseølet er mørkt og fyldig som bare det. Mange timer med koking og en maltsammensetning som ikke er for røstet gir mye restsødme som oppleves silkemyk, men allikevel balansert mot humlebitterhet. Søtt, men ikke klissete. Tenk myk brownie med mørk sjokolade, brunt sukker og litt kaffe, der kokken har tenkt “hæ? En spiseskje bourbon? Nei det blir for pysete.”

5/5

Forrige
Forrige

Sous vide lammestek og Lopez de Heredia - Viña Tondonia Reserva 2008

Neste
Neste

Sébastien Riffault - Sancerre Auksinis 2016