Nøgne Ø - Mudslide 2

mudslide2.jpg

Navn: Nøgne Ø - Mudslide 2
Pris: 69,-
ABV: 9%
Sjanger: “Chocolate milk stout”
Untappd

Sjokolade er sjeldent en dum smak å ha i en imperial stout. Det var kanskje ikke tilsatt allverdens med kakao nibs i porterene på 1700-tallet, men når malt (og kaffe) røstes så kan de få en smak som i alle fall minner om sjokolade. Sjokolade kan fort bli en dyr ingrediens hvis du vil ha et kraftig preg. Til den ganske sympatiske prisen på 69 kroner for en halv liter, mot f.eks. 95 kr for en liten boks av Lervig sin Original Sin (også en sjokoladestout) så er det vesentlig at man har justert forventningene deretter. Pastry stouts kan være dyre, men de må ikke være det.

Sjangeren “pastry stout” har sitt opphav fra bloggen Don’t Drink Beer, og det refererer til en variant av imperial stouts hvor den med hjelp av forskjellige varianter av sukker (gjerne laktose eller maltodekstrin) og andre tilsetninger er brygget dels for å herme etter desserter av et slag. Mudslide 2 kaller ikke seg selv en pastry stout, men heller en Chocolate Milk Stout. Jeg tenker det er en del overlapping.

For meg var aromaen og smaken dominert av mørk malt, marsipan, litt lakris, og halvmørk sjokolade - litt som hvis du tar skikkelig mørk sjokolade og freser av kantene litt. Her er det da laktosen i ølet som opptrer litt som en skvett matfløte i en gryte og gjør at smakene spiller mer på lag. Avslutningen er allikevel litt bitter, noe som gjør at det frister litt mer å ta en slurk til. Jeg opplever at Nøgne Ø prøver å unngå å brygge et klissete øl når de først beveger seg i de søte stoutenes verden, og det syns jeg de har klart.

I motsetning til juleølene som kom ut for noen måneder siden så er ikke denne brygget med muskavadosukker e.l. Smaksprofilen skiller seg sånn sett ganske godt fra de, i det at du ikke får preget av mørk frukt, men heller greit fyldig sjokolade og røstet malt.

For min del skulle jeg gjerne hatt et tydeligere preg av sjokolade. Original Sin har dette, men er dyrere å produsere, og har derfor også en høyere ut-pris. Allikevel tror jeg Mudslide 2 er en stout som kan falle i smak blant mange, selv om den kanskje blir i søteste laget for blodfans av reinheitsgeboten. Jeg gir den 4 / 5.

Forrige
Forrige

De fire første fra Askheimer

Neste
Neste

Nøgne Ø - Mirage