Nøgne Ø - As The Crow Flies og belgiske vafler

I anledning vaflenes dag slo det meg at jeg ikke har laget vafler på årevis. Som mange har jeg vokst opp med klassiske norske vafler, og fikk utvidet horisonten grundig da jeg reiste til Brussel og fikk smake det de lager der. "En med nutella, jordbær og pisket krem, s’il vous plait”. Jeg må være ærlig - det var gøy, men kvalmende. Etter det har jeg gått for mer minimalistisk topping, men den virkelig store vaffelopplevelsen kom først under arrangementet Toer de Geuze i Belgia hvor vi fikk servert vafler med rørte Belgiske surkirsebær og krem. Fantastisk!

I Belgia har de i praksis to varianter av vaffelen. Brussel og Liège. Selv om de fleste nok forbinder den belgiske vaffelen med den fra Brussel så syns jeg den kuleste er fra Liège. Mye smør, knasende perlesukker og gjær. Jeg fulgte oppskriften i linken, men den store utfordringen kom når jeg skulle finne Belgisk perlesukker. Dette brukte å være mulig å finne i vanlige butikker, men den boksen i butikken som det står perlesukker på er noe helt annet enn den belgiske varianten. Løsningen ble å blande 270 g melis med 20 g vann. Kna til en deig, kjevl ut med papir over og under, bruk tuten fra en kremsprøyte og trykk ut perle etter perle. Skru på en podcast og/eller ta deg et glass med noe godt. Dette tar tid og det er ikke veldig givende arbeid. Når du har er ferdig lar du de ligger og tørke.

Lag deigen, la den heve seg god og luftig og stek på relativt høy varme. Kok inn frosne skogsbær med sukker og litt stivelse (jeg brukte 1/4 teskje xantham gum) og pisk kremfløte med litt vaniljesukker så har du en deilig topping også.

Noe av det geniale med disse vaflene er at de lar seg veldig godt fryse. Her fryser vi ned to og to, varmer de opp igjen i vaffeljernet og pisker litt kremfløte. Veldig lite innsats og veldig deilig i kjeften.

Min drikkeanbefaling er nedenfor.

Navn: Nøgne Ø - As The Crow Flies
Pris: 179,-
ABV: 9%
Sjanger: Kriek (kirsebærsurøl)
Untappd
Vinmonopolet

As The Crow Flies er et spontangjæret surøl brygget med norsk bygg, hvete og havre. Ettter to år med gjæring ble surkirsebærsaft fra Lier og søtkirsebær fra Frederiksdal tilsatt. Ølet ble så ettergjæret og modnet i et år til.

Fargen er intens, mørk rød. Mye surkirsebær i aromaen, men selve åpenbaringen skjer i munnen. Flott “meaty” kirsebær, ganske så sur og relativt tydelig eddik. Jeg fikk litt eik, lær og litt funk. Ganske høy kompleksitet og enda høyere intensitet. For meg blir det vel mye eddik, eiken kunne vært tydeligere og det kunne vært mer typisk belgisk funk. Ikke perfekt altså, men dette er et tydelig bevis på at drikke til desserter ikke må være søtere enn selve desserten.

Jeg endte på 4.5 / 5

Forrige
Forrige

Mjøderiet - Påskemjød

Neste
Neste

La Manufacture Benjamin Laroche chablis og sous vide skrei