Nøgne Ø - Dark Horizon 4

Navn: Nøgne Ø - Dark Horizon 4
Pris: 102.80,- for en del år siden.
ABV: 16%
Sjanger: Imperial stout
Untappd

Dark Horizon er en serie med imperial stouts som først ble brygget hos Nøgne Ø i 2006, og de første flaskene ble sluppet året etterpå. Opprinnelig inspirert av Avery - Mephistopheles, så er dette en kraftig stout som spiller på smaker av røstet malt mot godt røstet kaffe. Jeg har skrevet om en del av variantene som kommer etter denne, og den røde tråden går igjen fra start til slutt.

Denne er, i likhet med de tre som kom før ikke fatlagret. Det kom en egen fatlagret versjon kalt 4.5 som var på hele 20% alkohol og var nesten sammenlignbar med en sterkvin. Etter circa ti år med lagring så er DH4 allikevel fortsatt i live. Med det mener jeg at den ikke er for oksidert på en sånn måte at du bare smaker papp og cola, for det er jo en risiko ved lagring av øl. I motsetning til når den var fersk så smaker den nå litt snillere. Mindre skarp bitterhet, men fortsatt en fin “klassisk” balanse som er langt fra så søt som mange moderne varianter. Bitter sjokolade, kaffe, mørk frukt, lær, litt soya og en medium fyldig kropp. Det litt kjedelige derimot var da jeg merket smaken av paprika, og når du først merker det så er den vanskelig å ignorere.

Det er gøy å lagre øl, for det gir eierglede når du rusler gjennom boden, studerer flasken og tenker på når denne skal smakes, og kanskje minnene fra da du kjøpte flaska på en tur i Belgia. Få øl blir imidlertid stort bedre etter et par-tre år, for hvis et øl f.eks. er veldig røstet i utgangspunktet så vil den fortsette å være ganske røstet til du begynner å få papp og andre kjipe usmaker. Kanskje var det mindre paprika i Dark Horizon 4 for noen år siden? Kanskje er det fraværende i eventuelle flasker du måtte ha stående, men for å slippe for mange skuffelser anbefaler jeg å invitere venner til en “opprydding i ølkjelleren”-kveld i stedet for å ruge på flasker langt inn i pensjonsalderen.

4.25/5


Nyeste innlegg om Nøgne Ø-øl:

Forrige
Forrige

Mjøderiet / Hogna- Gilded Secrets

Neste
Neste

Cantillon - Saint Lamvinus 2018