Nøgne Ø - Roaring Forties & Furious Fifties

Noen av mine favoritter fra Nøgne Ø er de kraftige som har fått modne på hvit- og rødvinsfat i en liten evighet. Fellesnevneren har vært mørk karamell, tydelig fatpreg og en medium fyldig kropp. Ikke for klissete og mye kompleksitet. Til tross for å absolutt være drikkeklare fra lansering så har de også taklet lagring veldig bra og jeg tror mange konkluderer med at “aah, denne blir bare bedre og bedre” når de tok siste flaske. Det er rart med det.

Navn: Nøgne Ø - Roaring Forties
Pris: 159,-
ABV: 14.5%
Sjanger: Quadrupel
Untappd
Vinmonopolet

Der “the roaring twenties” refererer til et tiår i USA hvor landet gjorde det veldig bra så skal vi naturligvis over i den maritime verden for “Roaring Forties”. Dette navnet brukes om veldig kraftige vinder som blåser på den sørlige halvkule - spesifikt mellom 40 og 50 breddegrader.

Ølet er en kraftig quadrupel, brygget med demerarasukker før lagring på zinfandel-fat fra California i 20 måneder.

Aroma og smaksmessig overlapper en del. Vi snakker mørk frukt, demerarasukker, en del røstede smaker, rødvin og kakao. Dessverre sitter ikke balansen i min gane. De røstede smakene kommer kanskje fra vel mørk malt og jeg syns de kolliderer med resten. Fatpreget er absolutt litt morsomt, men summert sett tror jeg denne trenger et år eller to med lagring for å balansere ut smakene og forhåpentligvis få mer harmoni.

4/5

Navn: Nøgne Ø - Furious Fifties
Pris: 159,-
ABV: 14.5%
Sjanger: Quadrupel
Untappd
Vinmonopolet

Når du seiler lengre sør kan du være uheldig og treffe på de enda kraftigere vindene som kalles “furious fifties”. Det blåser nok i Bergen, så jeg tenker jeg holder meg borte derfra.

Selve ølet har samme base, men har fått 20 måneder på amerikanske sauvignon blanc-fat. Dette er hvite druer som ofte gir litt grønne eller tropiske assosiasjoner, avhengig av om det er kaldt eller varmt klima.

Av “Forties” og “Fifties” er dette ølet jeg likte minst. Mye røstet smak, mørk frukt og litt lyse druer. Enda mer ubalansert og med smaker jeg ærlig talt forbinder med hjemmebrygg. Kan ølet ha oksidert vel mye på eikefatene?

Nå er det allikevel en del nautiske mil fra Furious Fifties til Mack - Lite Banan IPA. Det er et OK øl, men jeg syns bare at tidligere årganger har vært bedre. Hadde jeg hatt flere flasker ville de fått minimum to år.

3.75/5


Nyeste innlegg om Nøgne Ø:

Forrige
Forrige

Mjøderiet - Megamix 2022

Neste
Neste

Mack - Banana Milkshake IPA