Põhjala - Jäktu Leiba

Navn: Põhjala - Jäktu Leiba
Pris: 125,-
ABV: 12.5%
Sjanger: Imperial porter
Untappd
Vinmonopolet

Jäktu Leiba betyr, så vidt jeg kan forstå både god appetit og ett eller annet med brød. Det er ikke tilfeldig, da dette ølet er tydelig inspirert av bryggetradisjonene i Estland hvor det var vanlig å tilsette rug-”brød”. Jeg bruker parantes her fordi det ser ut som brød på bilder, men de er ikke tilsatt gjær, så det blir vel mer som en rugklump.

I stedet for klumper har Põhjala her brukt røstede rugflak i denne porteren, modnet den i bourbon og amerikanske whiskey-fat før sammensuriumet ble blandet sammen og flasket.

Jeg fikk mørk sjokolade, mørk frukt, mørke plommer, litt rosiner, tydelig bourbon med tilhørende karamell, krydder og eik. Ellers fikk jeg brunt sukker, vanilje, litt mørk sjokoladepudding men med en lett røstet avslutning - noe som hjelper med å balansere ut alle de søte smakene. Her skjer det en god del, og sånn sett kan du fort bli sittende med nesen godt nede i glasset. Põhjala er som vanlig flinke både når det kommer til kompleksitet og intensitet. Stort sett får du mye for pengene også.

4.25 / 5 (men nesten 4.5)

Her i Norge har i alle fall Eik & Tid brygget ølet Rukkis, inspirert av disse tradisjonene. Jeg likte det veldig godt i 2016, men det kan umulig være mange flasker igjen, og om det har tålt 6 år med modning er vel lite sannsynlig. En gøy ingrediens er det i alle fall.

Forrige
Forrige

Anchorage Brewing - No Sleep

Neste
Neste

3 Fonteinen - Armand & Gaston Vintage 2017