Berentsens - Baby Stelliger

Navn: Berentsens Brygghus - Baby Stelliger
Pris: 189.60,-
ABV: 15.5%
Sjanger: Eisbock
Untappd
Vinmonopolet

Vinteren er en tid for tradisjoner, og én av mine er å smake årets årgang av Stelliger Divum (latin for “stjernehimmel”). Dette er et øl som har vært en gjenganger nesten hvert år på juleølsmakingene mine - ikke fordi de er så fantastiske på smak, men fordi det er noen smaksopplevelser du ikke kan få med mindre du brygger et øl med 19% alkohol.

Når du gjærer ut et øl så har selve gjæren et punkt hvor den rett og slett ikke klarer å lage mer alkohol. Dette kan ofte være rundt 15%, men for å ta ting enda lengre så bruker noen en prosess som heter eisbock. Det betyr i praksis at du har et ferdig utgjæret øl som du så fryser delvis ned, før du så med trykk overfører ølet til en ny beholder. Siden det som først fryses er vann så vil den resterende væsken ha en høyere konsentrasjon av både smak og alkohol. Hvis du har en kraftig nok fryser kan du gjenta dette til du når grensen for hva som er lovlig å selge på polet, men selv om du skulle få det til så er det ikke gitt at resultatet blir noe godt å drikke. Eisbock, eller frysekonsentrering er altså ikke det samme som destillering, men det er bra nerdete og skulle du finne Schneider Weisse - Aventinus Eisbock så bør det være et åpenbart kjøp, da det er kanskje det mest klassiske eksempelet på stilen.

Baby Stelliger ga meg en del rosiner, mørk sjokolade, lær, litt røstete noter og en bitterhet som hjelper med å balansere sødmen. Jeg tenkte aldri “ja der er bourbonpreget”, men det er såpass mye som skjer at skulle jeg skrevet et takkekort så ville nok fatene blitt nevnt de også.

Stelliger Divum er ikke et voldsomt søtt øl, til tross for den høyere alkoholprosenten og med all røsten så har den greit med drikkemotstand. Her er det mer som skjer, det oppleves mer dekadent og ettersmaken sitter lengre. For meg er dette opptil flere hakk bedre, og etter min mening Berentsens beste øl hittil. Det er dyrt, men et topp lagringsøl for kalde vinterkvelder i årene som kommer.

4.5/5


Nyeste innlegg om juleøl:

Forrige
Forrige

Lervig - All I Want For Christmas

Neste
Neste

Nøgne Ø - Nordic Noir 2 / Sherry / Vouvray