Nøgne Ø - God Jul vs Ekstra God Jul vs A Christmas Carol

Navn: Nøgne Ø - God Jul
Pris: 69,-
ABV: 8.5%
Sjanger: Amerikansk strong ale
Untappd
Vinmonopolet

Når gradestokken bikker november og juleølene gjør sine inntog i de forskjellige utsalgsstedene så syns jeg det er viktig å huske på de gamle traverne. På grunn av bloggen drikker jeg mest nyheter, men man skal ikke kimse av nostalgien man kan få ved å drikke øl man har drukket til samme tid i en liten evighet. Nøgne Ø sitt øl God Jul har vært tilgjengelig siden 2004 og stilmessig er det mer som en amerikansk strong ale enn et traust bockøl. Maltbasen gir assosiasjoner til både stouts og barleywine, humlesorten er amerikansk og gjæren belgisk.

Smaksmessig ble det sikkert oppfattet som et lite fyrverkeri i 2004, men nå blir det ganske trygt og godt sammenlignet med havet av øl som kommer på hvert juleølslipp. Mørk malt, litt mørk sjokolade, en lett krydret bitterhet og en slank og fin kropp som ikke vil oppleves som alt for dessert-aktig. Passer bedre til småkaker enn til julens middagsretter og bør kunne serveres til tanter og onkler.

4/5

Navn: Nøgne Ø - Ekstra God Jul
Pris: 109,-
ABV: 15.5%
Sjanger: Amerikansk strong ale
Untappd
Vinmonopolet

Ekstra God Jul er, som navnet antyder ganske likt som God Jul. I stedet for belgisk wit-gjær brukes det belgisk klostergjær, som er mer tolerant for høye alkoholprosenter. Mot slutten av utgjæring er det tilsatt demerarasukker, noe som gir en høyere alkoholprosent uten at ølet blir mye særlig fyldigere. Dette er noen som har gått igjen i en del nyere, kraftige øl fra Nøgne Ø og det har en egen smak som ikke alle er like forelsket i. Jeg syns ikke det blir for voldsomt her. Smakene her minner meg mer om en imperial stout med litt ekstra mørk frukt. Jeg fikk mørk sjokolade, sjokoladebitterhet, humlebitterhet, mørk frukt som igjen minner om (god) mørk sjokolade. Ellers var det litt dadler, en medium fyldig kropp og en ålreit avslutning med litt salmiakk.

En halv liter på 15.5% til 109 kr er bra valuta. Smaksmessig vil nok denne ha godt av et par år i en mørk kjeller, men det er et øl jeg fint kan sitte og nippe til med småkaker og sjokolade. Alkoholstikket merkes, men for å gjøre det litt mer dessert-aktig kan du kombinere den med f.eks. Freia Helnøtt.

4.25/5

Navn: Nøgne Ø - A Christmas Carol
Pris: 149,-
ABV: 16.5%
Sjanger: Amerikansk strong ale
Untappd
Vinmonopolet

A Christmas Carol, eller En Julefortelling som vi kanskje kunne kalt det i Norge er i praksis Ekstra God Jul etter et år med ekstra modning på eikefat som tidligere har hatt Oloroso-sherry i seg. Dette er mørk, ofte mahogny-farget sherry som har fått mye tid til å utvikle smaker i retning rosin, nøtter og eiketanniner. Den er ikke på langt nær så søt som rosinbomben Pedro Ximenez, men også langt fra så slank som fino-sherry.

Sherry har jeg fått skikkelig sansen for de siste årene, men det kan fort smake rart for enkelte. Det vil nok mange reagere på i dette ølet, for det sparker ganske godt fra når det kommer til fatpreget. Jeg fikk rosiner, portvin, lær, dadler og mørk sjokolade. Det er intenst, komplekst, boozy og egentlig kun for nerdene. På juleølsmakingen jeg arrangerte på jobb så var dette favoritten min, men jeg var den eneste til å mene det, i et rom med kanskje 20 andre. Én dag kommer kanskje de også til å skjønne, men inntil det skal jeg fortsette å kose meg med A Christmas Carol. Neste flaske får nok et år eller to i kjelleren, for da kan det hende den har fått rundet seg av litt.

4.25/5


Nyeste innlegg om Nøgne Ø-øl:

Forrige
Forrige

Mjøderiet / Krecher - Zombee

Neste
Neste

Lervig - All I Want For Christmas