Nøgne Ø - Nordic Noir 2 / Sherry / Vouvray

Nordic Noir har i løpet av ganske kort tid blitt en liten klassiker i ølnorge. Jeg var mildt sagt begeistret for den første, og forhåpentligvis kan Nordic Noir fortsette å få en årlig lansering. Jeg vet det ikke bare er meg som liker å ha slike ting å se fram til, men holder den standarden fra i fjor?

I 2022 kom det tre varianter: én ikke-fatlagret hvor fokuset er på kveik og sjokolademalten fra Norsk Malt i Ringsaker, én hvor denne ble lagret på eikefat tidligere brukt for Chenin Blanc-basert hvitvin fra Vouvray i Loire-dalen og til slutt én hvor den ble lagret på Oloroso-, Palo Cortado- og Pedro Ximénez-sherry-fat.

Navn: Nordic Noir 2
Pris: 199,-
ABV: 15.5%
Sjanger: Strong ale
Untappd
Vinmonopolet

Aroma og smaksmessig er Nordic Noir et øl jeg opplever som en slags blanding mellom en barleywine og en stout. Med det mener jeg at du får mørk frukt, rosiner, dadler, karamell og slike ting, men også litt mørk sjokolade. Som nevnt er sjokolademalten en greie i Nordic Noir og ikke all sjokolademalt er lagd likt. Min erfaring er at malten alene ikke alltid gir så mye sjokoladesmak, men den gir noe litt mørkere, noe som spiller på lag med eventuell kakaonibs og som også minner litt om lysbrent kaffe. Smaksmessig er det et godt stykke fra sjokolademalt til en bit Freia melkesjokolade.

Jeg opplevde ølet som medium fyldig, ikke for søtt og klissete og uten alt for mye alkoholstikk. Med de to fatlagrede variantene kan den bli litt kjedelig, men det er nok den tryggeste å servere til gjester som ikke har fullført videregående skole i ølsmaking enda. Det er kraftig, men ikke alt for eksotisk.

4.25/5

Navn: Nordic Noir 2 Vouvray Edition
Pris: 249,-
ABV: 16%
Sjanger: Strong ale
Untappd
Vinmonopolet

Hvitvinsfatlagring er intet nytt for Nøgne Ø og jeg har likt de fleste variantene jeg fått tak i. Unntakene har vært hvor fatene gjerne har blitt brukt for mange ganger, så fatpreget rett og slett ble småkjipt. Det syns jeg ikke er tilfellet med denne, for her får hvitvinsfatene skinne. Hvorvidt du liker kombinasjonen hvitvin og sjokolade kan jeg ikke garantere, men mange ser ut til å gi tommelen opp. Jeg syns den er ganske interessant å lukte på, men tror den kan ha godt av et år i kjelleren. Det skal i alle fall min få.

4.5/5

Navn: Nordic Noir 2 Sherry Edition
Pris: 249,-
ABV: 16%
Sjanger: Strong Ale
Untappd
Vinmonopolet

Palo Cortado er forhåndsvis lys sherry med mer preg av flor, mens Oloroso og Pedro Ximénez kan være noen skikkelig rosin-bomber. Det er synd det er så få i Norge som drikker god sherry, for det er smaker mange har fått sansen for gjennom sherryfatlagret whisky og i nyere tid sherryfatlagrede øl.

Jeg liker veldig godt kombinasjonen de har brukt her og man kan virkelig sitte med nesen godt nede i glasset. Smaksmessig er det jo absolutt bra, med rosiner, flor og eik, men dette er versjonen jeg virkelig ville lagret, for balansen mellom fatpreg og baseøl sitter ikke helt enda. Jeg opplever den litt skarp og med litt stikkende alkohol.

Hvis du bare har én flaske så kan du for all del sprette den og se hva du syns, men har du flere så vil nok et år eller to gjøre den enda bedre. Hvem vet, kanskje blir det full pott til slutt?

4.5/5


Nyeste innlegg om Nøgne Ø-øl:

Forrige
Forrige

Berentsens - Baby Stelliger

Neste
Neste

Mjøderiet - Batch #100