Berentsens Bryggeri - Barreled Bastard

Navn: Berentsens Brygghus - Barreled Bastard
Pris: 191.20,-
ABV: 15%
Sjanger: Trippel IPA
Untappd
Vinmonopolet

“IPA er ferskvare! Jo ferskere, jo bedre.”

Dette er en setning du sikkert kan overhøre mens du står og glaner på ditt lokale Vinmonopol. Jeg er i de fleste tilfeller enig, men selv en NEIPA er vanligvis bedre med en uke med modning og etter hvert som du skrur opp humlemengden og alkoholprosenten jo mer blir det tydelig. For en del år siden var det vanligere å bruke en større andel karamellmalt i maltbasen, med intensjon om å balansere den kraftige bitterheten man fikk av å tilsette heftige mengder humle i starten av koketiden. Da man designet disse kraftige karamell- og humletunge IPAene så var det også lurt å vurdere humlesortene ut fra mengden alfa- og betasyre.

I tillegg til å gi ølet forskjellig smak og aroma, har alfa- og betasyrene også forskjellige kjemiske egenskaper og kan påvirke ølets holdbarhet og stabilitet, og nettopp det er relevant for Barreled Bastard. Hvis du da brygger en trippel IPA på 15% ABV og velger humlesorter med en del betasyre så får du sannsynligvis et øl som kan lagres mye lengre enn enn slankere, moderne IPAs.

I dette tilfellet har Berentsens lagret ølet i halvannet år på eikefat som tidligere har blitt brukt til å lagre bourbon whiskey. Resultatet kan i teorien minne om en litt ekstra humletung barleywine, og da blir jo jeg umiddelbart nysgjerrig. For min del så gikk tankene rundt ti år tilbake i tid, da Stone Brewing imponerte ølnerder med Arrogant Bastard, og ikke minst den fatlagrede varianten. Tilfeldig?

Smakene er i retning karamell, alkohol, bitter humle, litt bourbon og eiketanniner. Jeg hadde kanskje en forhåpning om mer fylde, for Barreled Bastard er ganske godt utgjæret og nesten #sommerkropp. For meg blir det mer nostalgisk enn komplekst. Godt, men 191.20,- for en liten flaske-godt? Kanskje ikke. Der traff Baby Stelliger bedre for meg.

4/5


Nyeste innlegg om Berentsens-øl:

Forrige
Forrige

Salikatt - Cloud 9

Neste
Neste

Lervig - Robusta by Rackhouse