Salikatt - Cloud 9

Navn: Salikatt - Cloud 9
Pris: 230,-
ABV: 14%
Sjanger: Imperial stout
Untappd

Kan opplevelsen av å nippe på en deilig fatlagret imperial stout få deg til å føle som om du svever på en sky? I gamledager ble skyer klassifisert fra cloud zero til cloud nine, der sistnevnte ser ut som en luftig ball med bomull og sukkerspinn. Slikt går det jo an å bli fristet av?

Selve ølet er en imperial stout som har blitt lagret i hele 18 måneder på eikefat som tidligere har blitt brukt til å modne bourbon. For å forhåpentligvis klatre videre oppover på den fiktive sky-stigen så har kokos, kakaonibs og vanilje blitt tilsatt. Dette er tilsetninger som spiller på smakene som gode bourbon-eikefat kan gi, og kan vel kanskje også sees på litt som en fatpreg-forsikring i det at selv om eikefatet ikke gir fra seg så mye som man ville så gir de tilsatte ingrediensene mye av det samme.

Cloud 9 hadde sin premiere på ølfestivalen What’s Brewing i Stavanger i 2022. Jeg var heldig nok til å få smakt det der, men etter å ha blitt voldsomt imponert av Salikatts barleywine Phoenix, som også var tilgjengelig der så ble Cloud 9 litt kjedelig til sammenligning. Selv med beskrivelsen “litt kjedelig” så fikk jo ølet 4.25/5 og opptil flere annerkjennende nikk, før det var å jogge videre til det neste ølet som glimtet forlokkende på Tou Scene.

Ølet fra flaske, nå et halvt års tid senere har en fin, moderne stout-base, som vil si med en solid sødme, mer sjokolade enn bitre, røstede smaker og en relativt lang, søt avslutning. Dessertøl, uten for mye kliss.

Fatpreget som jeg nå har pratet så mye om kom rett og slett ikke så mye fram som jeg hadde håpet, men fra flaske en del måneder senere så var i alle fall helheten bedre, med litt tydeligere smaker og opptil flere annerkjennende nikk. Dessverre så var dette en såpass liten batch at man nesten skulle tro at Cloud 9 hadde noe med antall flasker å gjøre. Sannsynligvis blir det mulig for flere å prøve Salikatts lignende fatlagrede godsaker i framtiden, så inntil det er det kanskje best å danse regndansen ved den peneste skyen du ser og håpe på det beste.

4.5/5


Nyeste innlegg om Salikatt-øl:

Forrige
Forrige

Cantillon - Lou Pepe Framboise 2013

Neste
Neste

Berentsens Bryggeri - Barreled Bastard