Nøgne Ø - Dark Horizon 4.5-7 og nære slektninger

Norge er et land av tradisjoner. Hvem reiser vel på skitur uten appelsin og Kvikk Lunsj? Jeg vil påstå at kanskje den eldste tradisjonen er at for hver gang Nøgne Ø slipper et nytt øl i Dark Horizon-serien så inviterer folk sine nærmeste ølvenner på besøk for å smake forskjellige årganger mot hverandre.

Dark Horizon er en såkalt imperial coffee stout, som vil si en kraftig stout ofte på rundt 15% som er tilsatt kaffe. Selve konseptet er det tidligere brygger Kjetil Jikiun som skapte i 2006 og den første årgangen kom ut i 2007. Avery - Mephistopheles var inspirasjon, en kraftig og ikke minst roasty stout på circa samme alkoholprosent.

Siden den tid har de kommet ut med noen års mellomrom og de pleier å bli utsolgt på få dager. I 2007 tror jeg ikke jeg hadde hørt om imperial stouts engang, men de som har vært litt aktive i miljøet har hatt mulighet til å prøve de tre første bl.a. i 2018.

I smakingen vår dro vi fram 4.5, 5, 6, 7, 7 barrel aged samt noen nært relaterte. Mer om disse lengre nede.

Navn: Nøgne Ø - Dark Horizon 4.5
Pris: 299,-
ABV: 20%
Sjanger: Imperial stout
Untappd

For meg var 2015 et veldig gøy år ølmessig. På høsten ble What’s Brewing-festivalen arrangert i 2015 og jeg fikk vennskap som har holdt seg gående hele tiden i etterkant. Rett før festivalen hadde Nøgne Ø annonsert at de kom til å ta 299 kr pr flaske av Dark Horizon 4.5, noe som med god margin gjorde det til Norges dyreste øl. Kommentarfeltene i ølgruppene på Facebook var mildt sagt iltre, men nysgjerrigheten og frykten for å gå glipp av noe stort var absolutt der.

Premieren skjedde på ØST i Stavanger og stemningen ble mildt sagt ekstatisk når flaskene ble hentet fram og vi fikk ta oss et glass hver.

Smaksmessig var den fra starten av veldig mørk frukt-fokusert, med en godt utgjæret kropp og skremmende godt skjult alkohol. Vinøs, lang og unik.

Siden den tid har håret mitt blitt kortere, men ølet har holdt seg rett så bra. Det mørke fruktpreget er der fortsatt, men nå snakker vi mer umami, sherry, tobakk, røyk og noe mørk sjokolade.

Det er nok lite å hente ved å lagre den lengre, men det smaker som om den har noen år igjen i seg. 4.5 / 5

Navn: Nøgne Ø - Dark Horizon 5
Pris: 250,-
ABV: 16%
Sjanger: Imperial stout
Untappd

Fra 299,- for en 33 cl-flaske til 250,- for en 50 cl-flaske så hadde kommentarfeltene en roligere stemning i 2017. Denne gangen var den ikke lagret på eikefat, men fokuserte mer på kaffe, mørk malt og mørk sjokolade. Som med de fleste av årgangene så hadde den godt av litt lagring i en kald kjeller, men den falt i alle fall i smak hos meg.

Nå i 2021 er det fortsatt en del kaffe, men mer i retning besk, ikke særlig god kaffe, mørk malt og sherry. Her har vår felles fiende oksidasjon fått invadert ølet og det begynner å merkes. Fortsatt en god old-school stout, men den vil nok bare bli verre. 4 / 5

Navn: Solo - Protagonist
Pris: 223,-
ABV: 15%
Sjanger: Imperial stout
Untappd

Etter at Kjetil Jikiun sluttet i Nøgne Ø ble lidenskapen for ølbrygging kanalisert i hans nye bryggeri Solo. Her fikk vi det som i praksis er en ny versjon av Dark Horizon, tenkt som en hyllest til kaffe på Kreta.

Når denne kom ut smakte den ganske søtt og ganske røstet. Kanskje litt mindre utgjæret enn Dark Horizon og kanskje tenkt som en liten modernisering. Jeg noterte meg “denne trenger lagring”, for igjen var det en del mer smak av røstet malt enn jeg liker. Gitt nok tid pleier det å roe seg ned - litt som faste tanniner i en vin.

På smakingen nå hadde tiden absolutt gjort ølet mindre roasty, men dessverre hadde aromaen nå utviklet seg i retning av (I kid you not) blåmuggost, svette, gummi, litt oppkast, karamell og kaffe. “Hva skjer her??”

Smaksmessig bedre enn aromaen, men det er vanskelig å smake på noe og samtidig ignorere lukten. Søt, litt røst og med en kort ettersmak.

Fra 4.25 i 2017 er den nå nede på 2.5. Jeg håper det var en uheldig flaske.

Navn: Nøgne Ø - Eternal Rest
Pris: 99,-
ABV: 15%
Sjanger: Imperial stout
Untappd

Med ny fatlagringssjef i Stephen Andrews lanserte Nøgne Ø i 2017 det jeg tror er mitt favorittøl fra bryggeriet. I Eternal Rest lagde de en blanding av en Russian imperial stout som hadde hatt 19 måneder på armagnacfat og en imperial stout med 25 måneder i bourbonfat. Dette fikk stå på kokos og vaniljestenger for ytterligere modning. Aroma og smak var dominert av vanilje, kokos, mørk sjokolade og armagnac. Rett og slett som voksensnop. Vaniljepreget hadde dessverre dels forsvunnet allerede året etterpå, men det har alltid smakt veldig bra.

Nå i 2021 får jeg fortsatt disse smakene, men alt har rundet seg ganske godt av. Vaniljen og kokosen er mye mer integrert, men om du faktisk vil ha det integrert eller ikke er et annet spørsmål. Lett røstede smaker, en fin bitterhet og en ganske lang ettersmak. 4.25 / 5

Navn: Nøgne Ø - Dark Horizon 6
Pris: 245,-
ABV: 15%
Sjanger: Imperial stout
Untappd

I denne årgangen som kom i starten av 2020 hadde baseølet fått stått på armagnacfat i over to år. Aromaen startet med syrlig kaffe, men etter hvert som den varmet seg opp kom mer moccabønner, armagnac, litt Speyside-aktig whisky, eik, mørk sjokolade, kaffe og rosiner. Mye kompleksitet og intensitet. Deilig og allikevel annerledes enn de fleste andre kraftige imperial stouts på polet.

Denne kan fortsatt lagres i lang tid, men jeg er usikker på hvor mye det er å hente ved å gjøre det.

4.75 / 5

Navn: Nøgne Ø - Dark Horizon 7
Pris: 199,-
ABV: 16%
Sjanger: Imperial stout
Untappd
Vinmonopolet

Forventningene var høye. Jeg hadde med ekstra godvilje i sekken, godt humør og nærmest ideell promille. Allikevel måtte jeg erkjenne at her var det noe uvant. Aroma var i retning chiligryte - grønn paprika, krydder, syrlig kaffe, mørk sjokolade og litt røstede noter. Smaksmessig mer i retning DH5 enn fjorårets, som vil si at den er tilbake på røst, kaffe og igjen med et behov for lagring. Denne ville jeg ikke begynt å røre før om et par år. 4 / 5

Navn: Nøgne Ø - Dark Horizon 7 Barrel Aged
Pris: 249,-
ABV: 16%
Sjanger: Imperial stout
Untappd
Vinmonopolet

I denne varianten har de blandet baseøl som har stått i opp til tre år på cognac, akevitt og whiskeyfat. Utgangspunktet burde absolutt være der for å få et tilsvarende deilig fatpreg som i fjorårets. Her er det heldigvis mindre chili enn i den ufatlagrede, men den er allikevel ganske skarp og domineres av kaffe, mørk sjokolade, røstet malt og ubestemte krydder. Fatpreget kjente jeg lite av, men vil plassere det under relativt ung cognac. Med det mener jeg cognac hvor du smaker mer av druene og mindre av den franske eiken.

På sikt kan kanskje noen av smakene runde seg av litt, men problemet her er mer fravær av det som gjorde 4.5 og 6 så gode. Synd, men ut fra responsen på Untappd er det mange som allikevel syns den er topp.

4/5


Nyeste innlegg om Nøgne Ø:

Forrige
Forrige

Mjøderiet - Maple Temptation (og pannekaker)

Neste
Neste

Fèlsina - Vin Santo del Chianti Classico 2008 og tiramisu