Mjøderiet - Batch #100

Navn: Mjøderiet - Batch #100
Pris: 154.60,-
ABV: 13.5%
Sjanger: Mjød
Untappd
Vinmonopolet

Av Mjøderiet sine nå hundre batcher så har jeg nok smakt en god del av de, og det er det gode grunner til. Det er trygt å si at vi de har tatt mjød i Norge fra å være en obskur, kjip greie som folk forbinder med danske Valhalla-mjød til å bli et skikkelig håndverk med mye kompleksitet og intensitet.

Nettopp denne er laget med spansk kastanjehonning, som vil si det er honning som er samlet i områder med mange kastanjetrær. Trærne har blomstrer og disse samler biene nektar fra. Nektaren blander de med et enzym de har i kroppen og lagrer det i tavler i kuben. Ved å slå med vingene så tørkes honningen ut og etter å ha bli tømt fra kuben kan man gjøre som Mjøderiet og gjære den ut og lagre det på bourbonfat i et halvt år.

Fatlagring er jo litt som et krydder i en matrett. Du kan ha i akkurat nok til at du merker det, men du kan også dynke retten som oregano på en pizza. Mine favorittstouter har ofte vært på fat i et par år på ferske, topp kvalitet fat, for dette pleier å gi mengder av vanilje, krydder, eiketanniner og kanskje også marshmallows. Det kunne blitt litt vel heftig, så her var intensjonen å la honningen få skinne.

Kastanjehonningen er en del “snillere” enn lynghonningen mange kjenner til, så lukten og smaken blir mindre klassisk “honning” og mer andre ting. Jeg fikk mye kandisert appelsin, lys karamell og litt nøtter. Syrenivået er ikke så voldsomt og det er heller ikke sødmen. Sånn sett minte den litt om fransk dessertvin, og bruksområdet tror jeg vil bli en del av det samme. Vi gikk for litt forskjellige faste og halvfaste oster og for min del var kombinasjonen best nærmest jo saltere osten var. Hvis du kjenner saltkrystallene så er du på veldig rett spor.

Dette er nok den beste tradisjonelle mjøden du kan finne på Vinmonopolet for tiden, men det skal jo sies at det ikke er veldig mange konkurrenter heller. Gi den et forsøk!

4.5/5


Nyeste innlegg om Mjøderiet-mjød:

Forrige
Forrige

Nøgne Ø - Nordic Noir 2 / Sherry / Vouvray

Neste
Neste

Haandbryggeriet - Epilogue