Ægir - Ragnarok Quadrupel 6 YO

Navn: Ægir - Ragnarok Quadrupel 6 YO
Pris: 361.60,-
ABV: 18%
Sjanger: Quadrupel
Untappd
Vinmonopolet

Sommeren 2013 var tiden da jeg oppdaget Ægir som bryggeri, gjennom IPAen som jeg på den tiden opplevde som deilig balansert mellom maltsødme og humlebitterhet. Det har blitt en del av de.

Mine favoritter siden den tid har vært de malttunge og kraftige, som Lynchburg Natt, Breck I, Breck II og den første Ragnarok-versjonen som kom i 2017. Ikke lengre kunne jeg klage på for lav alkoholprosent og manglende intensitet, for nå var vi oppe i 15%. Etter tre år i kjelleren var smaken rundere og de litt røffe kantene hadde modnet til mørk fruktighet. Det er langt fra alle øl som trenger lagring, men dette var et som tjente på det - tenkte jeg mens jeg litt vemodig drakk min siste flaske.

Men da var det jo ekstra hyggelig at Ægir hadde holdt igjen en del liter av ølet, helt til det hadde modnet i hele 6 år på eikefat. Litt av frykten er at det ikke skal smake annet enn eik, og det er heller ikke hver dag jeg har en anledning til å åpne en 750 ml flaske på 18% alkohol. I et lystig lag hvor mange edle dråper ble konsumert så ble det etter hvert sagt noe som “vi skulle ikke prøvd oss på Ægir-en da?”, og for en flott overraskelse! Ølet som allerede var skikkelig bra tålte å få noen ekstra prosent alkohol, med den ekstra intensiteten og kompleksiteten som fatlagringen har gitt. Vi er jo langt inne i karamell, mørk frukt og lær-profilen både aroma og smaksmessig. Fatpreget har gitt smak av eik, krydder og en touch vanilje, og jeg opplever det som relativt lettdrikkelig med alkoholen tatt i betraktning. Ølet er brygget med appelsinskall, men jeg hadde ikke tatt det i en blindsmaking.

Jeg skulle ønske Ragnarok 6 YO fortsatt var tilgjengelig - spesielt i 375 ml-størrelse, men vi kan nå håpe at noe like heftig dukker opp på neste jubileum. For meg er dette Ægirs beste øl, og det fortjener absolutt å være på listen når man skal diskutere de beste norske øl hvor alkoholprosenten er på rett side av 10.

4.75/5, med et lite trekk for at selve fatpreget ikke smaker like bra som i noen av de bedre fra det store utlandet, hvor de sannsynligvis har brukt ferskere, mer eksklusive fat.


Nyeste innlegg om norske øl:

Forrige
Forrige

Sopprisotto, lammeribbe og hvit Bordeaux fra P.A. Larsen

Neste
Neste

Mjøderiet - Blueberry Waffles BA og New York-blåbærostekake