Mjøderiet - Blueberry Waffles BA og New York-blåbærostekake

Navn: Mjøderiet - Blueberry Waffles BA
Pris: 269.60,-
ABV: 15%
Sjanger: Melomel
Untappd
Vinmonopolet

I skrivende stund er det blåbærsesong. Ikke bare i skogen, men også på Vinmonopolet. Det betyr at du for noen slanter, og kanskje en tur ut i naturen kan få noen virkelig flotte smaksopplevelser.

Med Blueberry Waffles BA har Mjøderiet brygget en deilig mjød med blåbærsaft, Madagaskar-vanilje og kardemomme. Denne ble så lagret på bourbonfat i 12 måneder.

Aromaen spretter opp av glasset mens du heller i mjøden, og det er vanskelig å ikke la seg forføre. Kanskje kunne tankene gå i retning blåbærsaft, men det må i så fall være voksenversjonen, for det sniker seg også inn litt bourbon

Jeg er jo skyldig i å etterspørre mer fatpreg i både øl og mjød, men det er en viktig balansegang der også, for det kan bli for mye selv for min smak. Når det kommer til fatpreg så snakker vi både om mengde og kvalitet, for bourbon kan være billig og bourbon kan være dyr, og fat kan være ferske og fat kan være gamle. Her opplever jeg det balansert og ikke overdrevet. Blåbærene får skinne, og det smaker ikke som om noen bare har tømt bourbon i tanken. Det blir en egen greie. 1+1=3.

Fatlagring kan også sees på litt som fløte, for selv om det gjør mye litt deiligere, så runder det også av litt av skarpheten som du kanskje digger.

Honningen merkes mest på smaken, hvor den, og sødmen fra alkoholen gir en fin fylde og kropp. Blåbærsaften har helt klart noe syrlighet - nok til å balansere ut sødmen på en fin måte. Kardemommen hadde jeg nok ikke tatt i en blindsmaking, men den sniker seg nok inn sammen med bourbon- og vanilje-preget.

Men skal vi dra en sammenligning mot en blåbærvaffel, så blir det i så fall en vaffel som svømmer i blåbærsyltetøy. Alt er godt integrert som det er, og det smaker jo fantastisk, men man kan jo forestille seg en variant med tydeligere vanilje og kardemomme. Slik som den er så er det uansett noe av det beste du kan finne på Vinmonopolet i mjød-kategorien.

5/5

Hva skal vi spise?

Blåbær passer med både søte og salte ting. Tidligere kombinerte jeg den ufatlagrede med fleskepannekaker, men denne gangen falt valget på blåbærostekake.

Trines Matblogg har en fin oppskrift på en New York-ostekake, så for anledningen kjøpte jeg en litt mindre enn standard kakeform, for her hos oss er det jeg som ender opp med å spise det meste av kakene som bakes, og da slipper jeg unna med litt færre kalorier.

Mens en vanlig ostekake ofte har en kombinasjon av kremost og kremfløte, er en New York-ostekake mer kompakt takket være en større andel kremost. Akkurat det egner seg godt hvis du har planer om å blande i bær av ett eller annet slag.

Jeg var heldig og fikk ekte Bergenske blåbær levert av min bedre halvdel, så da er det rett og slett bare å knuse Bixit-kjeks, blande med smør, bake bunnen, piske sammen en røre, fylle i halve røra, koke inn litt blåbær, fordele noen klumper, dra disse litt utover, ha i andre halvdelen av røra, ha på mer blåbærsylte, bake, og kjøle ned. Som vanlig skader det ikke å være tålmodig, så lar du kaka stå i kjøleskapet over natten, så får smaken satt seg.

Jeg liker kakene mine litt grisete og dekadente, så det siste steget må jo bli å koke inn mer blåbær og helle over rikelig. Her trengs ikke sukker eller sitronsaft, når blåbærene er så gode som de vi har i Norge.

Kaka er godt balansert smaksmessig, med relativt milde smaker fra både ostekaken og blåbærfyllet. Noen ganger er det best med en kombinasjon av mat og drikke med tydelige kontraster, men her spiller vi på samme lag, og kakestykkene vil nok ryker fort som bare det.


Nyeste innlegg om Mjøderiet-mjød:

Forrige
Forrige

Ægir - Ragnarok Quadrupel 6 YO

Neste
Neste

Spaghetti Vongole og sør-afrikansk hvitvin