Grolsch Premium Lager og kylling i belgisk vaffel
Navn: Koninklijke Grolsch - Grolsch Premium Lager
Pris: 32.50,-
ABV: 5%
Sjanger: Pilsner
Untappd
Vinmonopolet
Nesten hver gang jeg leser “Grolsch” så tenker jeg onomatapoetikon, eller lydord. Pow! Smack! Grolsch! Navnet har ingenting med Fantomet å gjøre, men har med at bryggeriet ble etablert i byen Groenlo, som i 1615 het Grolle. Samme året andre volum av Don Quijote kom ut det.
Både aroma og smak er veldig klassisk. Rent og friskt, men ikke spesielt interessant. Jeg noterte loff, urte-aktig og med et litt gressete humlepreg. Grolsch er tørrhumlet, men langt fra noen humlebombe. Flere av de klassiske tyske og tsjekkiske pilsnerene er mer aromatiske, bitrere og med mer urte-preg. Jeg syns jo det er å foretrekke, men noen ganger holder det med en pils som er kald, ren og frisk. Kvalitetsmessig som noen av de bedre norske i dagligvarebutikkene. 3.5/5
Mitt mattips denne gangen er belgiske vafler med kylling - et morsomt alternativ til fredagstacoen. Dette er altså en belgisk vaffel med chipotle/honning/ketsjup-saus, kylling, rødløk og vårløk. Oppskriften kan nødvendigvis justeres etter hva du har lyst på, hva du har av utstyr og hva du gidder. Hovedpoenget er at belgiske vafler også spiller flott på lag med salt mat.
Belgisk vaffelrøre er én av de tingene som du lett tar på “gefühlen”. Jeg begynner med å smelte 50-100 gram smør og har i en del (noen dl) h-melk. Når den er passe lunken pisker jeg inn to egg. Dette skal piskes inn i mel hvis det skal bli en salt matrett og i en blanding av mel og sukker hvis den skal bli søt. Jeg brukte hvetemel blandet med rundt 10% grovmel. Akkurat her er det rom for mye eksperimentering, avhengig av hvor grove du vil ha vaflene dine. Jeg begynner med litt mel og fortsetter å blande i litt og litt til det blir en tykk røre. Det skal bli tykkere enn en vanlig vaffelrøre. Belgiske vafler skal ha gjær, og her kan du bruke mye gjær hvis du har dårlig med tid og ikke bryr deg så mye som gjærsmak, eller lite gjær hvis du ikke syns gjær smaker så godt og du har god tid. Plusspoeng får du hvis du har en surdeigstarter stående. La røren i alle fall få en time i fred før den stekes. Den skal være litt luftig.
Kyllingen lot vi stå i vann i et par timer med alvorlige mengder salt. Dette skylles av etterpå og resultatet er at du, gitt fornuftig steking får en saftigere kylling.
Etter kylling-skylling tørker du av og dekker med ønsket krydderblanding. Dette kan du lage selv, eller teste en ferdiglaget fra nærbutikken. Det blir veldig sjelden feil, men pass på at du ikke bruker for lite.
Jeg griller kylling på kull på 150-200c og pleier å strø over litt hikkori-fliser. Småbrente områder er bare godt, så lenge du treffer på kjernetemperaturen. Jeg tar kyllingen ut på 70c og lar den kjøle seg godt ned før den pilles. Skrogene bruner du i ovnen med grønnsaker før du koker kraft. Denne kan du jo bruke i en kremet brokkoli- og potetsuppe.
Sausen lager du med to stk chipotle fra en boks med chipotle i adobosaus, en spiseskje honning, en god spiseskje ketsjup og litt vann. Kok dette inn og kjør den fin med en stavmikser, eller bryt i alle fall opp chipotlene. Juster for salt, pepper, konsistens og eventuell ekstra chili-punch. Kombinasjonen røyk og honning er rett og slett nydelig på grillet kjøtt.
Vi danderer da vaffel, saus, kylling, saus, rødløk og vårløk. Rødløken kan du jo også sylte for å få et syrlig element. Hva med å crispe opp litt bacon / pancetta / guanciale? Kanskje smelte og crispe opp litt ost i en stekepanne? Kanskje har du litt fermenterte greier i et norgesglass? Den belgiske vaffelen er en super måte å blande morsomme ingredienser og tre stk per voksne person er et bra utgangspunkt.