Hva er Cold IPA?

Cold IPA er en ganske ny ølsjanger som ble skapt av Kevin Davey, brygger hos Wayfinder i 2017/2018. Etter en del eksperimentering ga de i Oktober 2018 ut Relapse IPA, hvor de i stedet for ale-gjær brukte lager-gjær og tørrhumlet mot slutten av utgjæringen. Formålet var å få en IPA som var ekstra tørr og crispy, men med en alkoholprosent nærmere en IPA enn en lager.

Sjangeren kan fort forveksles med India Pale Lager (IPL), men der disse stort sett bruker vanlige IPA-oppskrifter, bytter ale-gjær til lager gjær og det er det, så er Cold IPAs en videreutvikling av den tørrere, ofte bitrere vestkyst-IPAen.

Malten som anbefalt er pilsner, mais og flaket ris. Humlene er typiske for amerikanske IPAs, men gjerne de du ville brukt i en vestkyst-IPA. Eksempler er Citra, Simcoe, Centennial og Amarillo. Gjærmessig bør det være en lagergjær med lite svovel og esterproduksjon, som Kölsch, Chico eller California Common.

Eksempelølet kommer fra York, eller nærere bestemt Brew York.

Navn: Brew York - Kairuku Cold IPA
Pris: 104,-
ABV: 6.8%
Sjanger: Cold IPA
Untappd
Vinmonopolet

Vestkyst-vibber, uten tvil, men da mer som på den slanke, amerikanske måten enn den mer karamelltunge norske vestkyst-stilen.

Aroma og smaksmessig i retning sitrus, med litt appelsin, florale noter og kanskje litt asparges? En kunne lure på om dette kom fra usmaken DMS, men jeg opplever det mer som en litt grønn humlesmak enn en usmak. I avslutningen litt grapefrukt, og en medium lang crisp, bitter finish. Det er slankere enn en vanlig IPA, så noen ville vel sagt at den passer enda bedre i sola enn “varme” IPAs. Med den såpass høye prisen tror jeg allikevel at valget hadde falt på en fersk, norsk DIPA, men det er jo litt gøy å prøve.

Kommer Cold IPA til å faktisk bli en greie? Kanskje? Jeg syns det er plass på markedet for ekstra crispy IPAs. Brut IPA forsvant ganske fort, og akkurat der tror jeg det rett og slett var for få virkelig gode kommersielle eksempler. Den beste jeg smakte var et hjemmebrygg på et treff i Bergen. Kanskje Cold IPA bare trenger å få det ene ølet som folk bare vil ha mer og mer av. Cold IPA trenger en Heady Topper, en Pliny The Elder eller en Hyper Cube. Kairuku er helt grei, en del overpriset, og får 4/5.


Nyeste innlegg om IPA:

Forrige
Forrige

Salikatt - Prego

Neste
Neste

Besøk Oslo på grunn av: Girotondo