Russian River - Pliny the Younger

Navn: Russian River - Pliny the Younger
Pris: I mitt tilfelle circa 130,- på bar
ABV: 10.25%
Sjanger: Trippel IPA
Untappd

Pliny the Younger er ikke bare navnet på én av verdens beste trippel IPAer, men er også en referanse til antikk historie.

Plinius den eldre (23 e.Kr. - 79 e.Kr.) var en romersk forfatter, naturforsker og filosof som levde i det første århundre e.Kr. Han var kjent for sin store kunnskap om naturverdenen, og hans skrifter dekket et bredt spekter av emner, inkludert naturhistorie, geografi, astronomi og etnografi.

Pliny er kanskje best kjent for sitt hovedverk, "Naturalis Historia" (Naturhistorie), som er et omfattende verk om den naturlige verden og inneholder informasjon om dyr, planter, mineraler og andre naturfenomener. Verket anses som ett av de viktigste vitenskapelige oppslagsverkene fra antikken og har hatt stor innflytelse på utviklingen av vitenskapelig tenkning gjennom historien.

Plinius var også militærkommandør og døde mens han forsøkte å redde mennesker under utbruddet av Mount Vesuv i 79 e.Kr. Hans nevø, Plinius den yngre, skrev om sin onkels død i et brev til historikeren Tacitus, som har blitt en kjent øyenvitneberetning om utbruddet.

Der Pliny the Elder er en dobbel IPA brygget med Amarillo, Centennial, CTZ, Cascade, Warrior og Simcoe-humle så er dette en kraftigere versjon med en høyere alkoholprosent og enda mer humle. Selve ølet slippes ved Russian River sine puber i Santa Rosa og Windsor mellom 24. Mars og 6. April.

Det er ikke så mange av disse flaskene som ender opp i Norge, så helt tilbake i 2014 tenkte jeg at jeg like gjerne kunne prøve å brygge en klone av dette ølet. En del år senere skulle det vise seg at jeg fikk smakt det på en firmatur til byen Mostar i Bosnia.

Craft Beer Garden Imaimoze (“alt er mulig”) er navnet på den eneste håndverksølpuben i byen, hvor de siden 2019 i praksis har skapt mye av miljøet for håndverksøl i området. Eieren Arslan Mesihović ville finne på noe kult, reiste til bryggeriet, fikk med seg ekstra folk til køen og etter til sammen seks timer med venting fikk han fraktet med seg tolv flasker tilbake til Mostar.

Én av disse fikk jeg kjøpt og delt med kollegaer av meg. Ingen manifestering nødvendig. Noen ganger er man bare litt heldig.

I motsetning til de tåkete NEIPAene som fyller mange av hyllene på Vinmonopolet så er dette en klassisk vestkyst-IPA. Det vil si at det er meningen at den skal være klar, gyllen på farge og med en mindre tropisk aroma og smak. I tilfellet med Pliny så er det humlekombinasjonen som gjør den ganske lett å ta i en blindtest. Det er ikke det at noen av de er så uvanlige, men Russian River får tydeligvis tak i prima vare og har perfeksjonert oppskriften i forhold til mengdene. Jeg vil også si at de har justert den veldig bra i forhold til den høye alkoholprosenten. Dette i seg selv gir også mer sødme, men det er en deilig bitterhet med en del furu, florale noter og sitrus.

Dette er ikke det mest komplekse ølet, men selv når du drikker det på en varm dag, svett etter å ha gått på sightseeing i et par timer så slår det deg at dette er ekstremt bra håndverk. Kraftig, men allikevel veldig lettdrikkelig. For å dra en litt rar sammenligning så blir det litt som å gå fra å bruke en grønn Bosch drill til en blå Bosch drill. Mye er likt, men det slår deg ganske umiddelbart at dette er (nesten) akkurat som det skal være.

4.75/5, med et lite trekk fordi jeg hadde likt enda litt mer kompleksitet.

Craft Beer Garden Imaimoze finner du rett på siden av turområdet i byen.

Menyen er ikke voldsomt stor sammenlignet med en del steder i Norge, men de har en fin blanding av lyst, mørkt, surt og søtt. Hvis du skulle bli lei av øl så anbefaler jeg å teste utvalget av bosnisk vin, og da spesielt Marijanivic - 33 Barrique, som er en deilig, kraftig rødvin som du finner nesten gratis på menyen.

 

Neretva-elven går ned langs Mostars gater og den har en nydelig farge.

Ved den gamle broen samler de inn penger fra besøkende som har lyst til å donere til de som gjør hoppet på 23 meter, sånn at du slipper det. Dette skjer circa en gang i halvtimen og er verdt å få med seg.


Nyeste innlegg om IPA:

Forrige
Forrige

Side Project - Beer: Barrel: Time 2022

Neste
Neste

Revolution Brewing - V.S.O.J.