Spaghetti Vongole og sør-afrikansk hvitvin

Gode skalldyrretter frister ekstra mye om sommeren, og selv om det kan spises hele året syns jeg det er kjekt å prioritere det når sola i alle fall varmer litt. Blåskjell er vanskelig å slå når det kommer til verdi for pengene, men det finnes alternativer, og er du villig til å bruke noen kroner ekstra, så er spaghetti alle vongole en herlig rett.

Retten har sin opprinnelse i Napoli, hvor den først dukket opp i Ippolito Cavalcantis kokebok “Cucina Teorico-pratica” i 1839. Etter det ble den voldsomt populær, og selv om ikke alle her i Norge har hørt om den, så er den fortsatt én av de mest populære i Italia. Oppskriften besto opprinnelig bare av pasta, olivenolje, hvitløk, persille og ferske skjell. Min har noen få til.

Det er mye vin som vil passe til en deilig skalldyrrett, og det skal litt til å rote det helt til, men tipset denne gangen er skikkelig god chenin blanc fra sør-Afrika.

Forskjellen mellom blåskjell og vongole

Blåskjell (Mytilus edulis) har mørkeblå til svart ytre skall, er ovale i formen og relativt glatte. De finnes vanligvis i kaldere farvann, som langs kystene av Nord-Atlanteren og Stillehavet. De fester seg ofte til steiner, kaier og andre harde overflater i tidevannssoner. Smaken er mild, søt og delikat.

Vongole (Veneridae-familien), og spesielt varianten kjent som “vongole veraci” er mindre i størrelse, rundere, lysere, og med et lysere og mer variert ytre skall. Skjellene finnes vanligvis i varmere farvann, som i Middelhavet og langs kysten av Stillehavet. De lever ofte delvis nedgravd i sanden på grunt vann, og smaker er litt søtere og mer delikat enn blåskjell. Kjøttet er litt fastere, og det er færre hinner og grums.

Spaghetti vongole

Ingredienser
- En pose vongole-skjell
- Spaghetti
- 3-4 sjalottløk eller en halv gulløk
- 3 fedd hvitløk
- Fersk persille
- 1 sitron
- Olivenolje
- Chiliflak
- En god klunk hvitvin

Som med blåskjell trykker du på de for å sjekke om de er i live, og kaster de som ikke reagerer. Først er det imidlertid lurt å ha de i en skål med vann og salt. Formålet er å få bort så mye sand som mulig, som vil si det som måtte være på overflaten, men også det som er på innsiden. To runder på et kvarter hver bør holde.

Finhakk løk, hvitløk, persille, og riv sitronen.

I en dyp stekepanne på medium høy varme har du i løk, hvitløk og chili. Stek i 2-3 minutter til løken er dels gjennomsiktig og ikke lengre er rå. Ha i hvitvin og skjellene. Ha på lokk, og la det stå og godgjøre seg til skjellene har åpnet seg - typisk 3-4 minutter. Ta stekepannen av varmen, ta ut skjellene og sett til siden.

Skikkelig pasta

Når det kommer til pasta så kan du for all del bruke en hvilken som helst spaghetti fra nærbutikken, men dette er en anledning til å kjøpe noe bedre. En måte å kjenne igjen kvalitet på er å se etter en litt grov tekstur på overflaten. Dette kommer fra bruken av bronse i utstyret som ekstruderer spaghettien, og resultatet er at pastaen holder bedre på sausen den serveres med. Når pastaen kanskje også koster fire ganger så mye, så kan du også gå ut fra at det brukes bedre mel og kanskje en større andel egg.

Pastificio D'Aniello er én av disse produsentene som lager fantastisk pasta, og selv om 80 kroner for en pakke er mye, så gjør det ganske mye for helheten. Vel flott til hverdagsrettene, men verdt det til de spesielle anledningene.

Opphavet er kommunen, og byen Gragnano, et lite stykke fra Amalfi-kysten og Nice. Dette er ansett som pastaens hovedstad, og ut fra IGP-sertifiseringen vet vi at den må være produsert innenfor en 15 km radius fra byen, på tradisjonelle måter.

Denne skal ha 12 minutter med koking, men du tar den ut tre minutter før, har den i den dype stekepannen hvor kraften fra skjellene og resten ligger, har i et par desiliter pastavann, og lar den koke inn videre

Når spaghettien er perfekt fordeler du persille, sitronzest, olivenolje, og kverner over litt pepper. Det kan være greit å ha med litt sitron, som de som måtte ha lyst kan skvise over for å justere syrenivået. Det kan være spesielt greit hvis du ikke har hatt i hvitvin, men for vår del traff det bra som det var.

og vin må jo til…

Kremet, litt spicy, og med en herlig skalldyrkraft. Det er ikke en voldsomt fet rett, men smaken gir meg lyst på noe i retning chardonnay, og gjerne med litt mineralitet og ikke voldsomt med fatpreg. Valget falt på den sør-afrikanske produsenten Alheit Vineyards sin mest populære vin, med navnet Cartology.

Navn: Alheit - Cartology 2022
Pris: 449.90,-
ABV: 13%
Vinmonopolet

Alheit Vineyards ble startet i 2010 av ekteparet Chris- og Suzaan Alheit, og holder til i Hemel & Aarde-regionen.

Her samarbeider de med en rekke partnere som dyrker druer, og i tillegg har de en egen gård hvor de styrer alt selv.

 

Cartology har blitt produsert siden 2011, og varierer litt fra år til år. Denne årgangen består av 92% Chenin Blanc og 8% Semillon. Chris dyrker druene på “bush vines”, som vil si at buskene er beskjært slik at de skal ligne på busker. Akkurat det gir mer skygge til druene, en mer langsom modning, bedre syre og mineralitet og intensitet.

Få dyrker dessverre med bush vines, fordi det er mindre effektivt i forhold til mengde, og det gjør mekanisk innhøsting umulig.

Alderen på buskene er mellom 35 og 50 år, noe som igjen skal bidra når det kommer til intensitet og kompleksitet.

Fargen er klar, lys gylden. Aromaen og smak åpner med gul frukt, nedfallseple, litt av det hvite bak sitronskallet, samt litt steinfrukt i retning aprikos og fersken. Det er ikke voldsomt aromatisk, men med en halvtime til en time så åpner den opp, fruktigheten blir mer intens, og jeg merker mer av en mineralitet. Det er rett og slett litt chardonnay-aktig, men samtidig med en litt grønn drikkemotstand, hvis du kan kalle det det, med en fin avslutning som gjør at du får lyst på mer.

Chili som ingrediens i retten kunne nok skapt krøll for en del viner, men vi opplevde at det spilte sammen på en finurlig, men flott måte. Vi bruker salt for å forsterke smakene i en matrett, men det var nesten som om chilien lagde en lignende boost for vinen.

Utenom en rett som dette ser jeg for meg vinen kunne passe bra til egentlig ganske mye, som fisk med saus, kylling og kanskje også svin.

449.90,- er stivt. Jeg hadde jeg gjerne sett at den kostet mindre, men den kan faktisk konkurrere med viner som koster mer. Alheit har forresten også andre viner både over og under prismessig, men de får jeg komme tilbake til i framtiden.


Mer om mat og drikke

Forrige
Forrige

Mjøderiet - Blueberry Waffles BA og New York-blåbærostekake

Neste
Neste

Mjøderiet / Bådin - The Meadicine