Mjøderiet - Eplepai

Navn: Mjøderiet - Eplepai
Pris: 156.80,-
ABV: 13%
Sjanger: Cyser
Untappd
Vinmonopolet

Her i Norge er vi heldige som har noen av verdens beste epler i de forskjellige strøkene av Hardanger. Herfra har Mjøderiet fått tak i deilig eplesaft, som de har krydret med ekte vanilje og kanel, som etter utgjæring ble modnet på eikefat i 6 måneder. Ut fra det bør vi kunne forvente smaker vi assosierer både med fyllet og bunnen i en eplepai, så det kan ikke bli så feil.

Som vanlig begynner jeg å tenke på hva jeg vil spise til drikken. Noen kunne kanskje tenke eplepai til Eplepai, og det vil nok ikke smake dårlig det, men det er sannsynlig at smakene til mjøden vil drukne i smakene til maten. Krembaserte desserter tror jeg fungerer topp, men jeg ville prøve eplechips lagd i min nye airfryer.

Mjøden Eplepai lukter karamelliserte epler og kanel. Litt tarte tatin, rett og slett. Smaken følger egentlig lukten ganske bra, men selv om vaniljen smaker litt som en paibunn kan smake, så er det mest syrlige epler, brunt sukker, og honning det går i. Jeg digger det, og tok meg selv i å gjøre et annerkjennende nikk i retningen av Zalto-glasset.

Skal man dra sammenligninger så syns jeg issider faktisk er treffende. Syrenivået er ganske heftig, men sødmen balanserer det flott. Nettopp denne sødmen må vi ha for at det skal fungere særlig bra sammen med desserter, og så skader det ikke at du får litt eiketanniner for ekstra kompleksitet.

Eplechips er en morsom snack som jeg nå kommer til å lage oftere, og det går naturligvis også i en vanlig ovn (eller “airfryer med plass til en kalkun” som de ekstra morsomme ville sagt).

Du trenger et rødt eple, litt sukker og litt kanel. Prøv å fjerne kjernen til eplet og kutt det i tynne, fine skiver med en mandolin eller med en god gammeldags kniv. La airfryeren varme seg opp til 150c, og ha på et lag med skiver, litt sukker og litt kanel. Hvis airfryeren din kommer med to rister så legger du den andre risten oppå epleskivene, så slipper du at de flyr veggimellom. Etter 13 minutter skal de ha fått litt farge, så tøm de på en rist og la de kjøle seg ned. Etter ganske kort tid er de klare til snacksing. Smaken er igjen ganske konsentrert av eple, med morsom syre og sødme. En crispy dessert som lar mjøden skinne.

I og med at mjøden ikke smaker så mye paibunn så kan du jo samtidig sette fram en skål med Bixit-kjeks. Det blir kanskje litt overkill med et glass panna cotta og en liten skål med vaniljeis også, men har du lyst så har du lov. Eplepai kommer til å matche flott med alt sammen.

4.5/5


Nyeste innlegg om mjød:

Forrige
Forrige

Haandbryggeriet - Dark Inception

Neste
Neste

Salikatt - Phoenix